Actualitate

Bicicliştii clujeni protestează în stradă. Ce revendicări au şi care este traseul marşului

O nouă ediţie a Marşului Bicicliştilor Clujeni va avea loc marţi, 22 septembrie, dedicată special Săptămânii Europene a Mobilităţii şi Zilei Europene Fără Maşini.

Sunt invitaţi toţi clujenii care au bicicletă. Întâlnirea participanţilor va fi în Piaţa Unirii, începând cu ora 17:45. Startul marşului va fi la ora 18:00, urmând să dureze circa o oră şi jumătate.

Traseul vizează de această dată zona centrală şi cartierul Mănăştur şi Grigorescu, cu plecare şi final în Piaţa Unirii.


Traseul este: P-ţa Unirii - bd. Eroilor - p-ţa A. Iancu - Cl. Dorobanţilor - str. Petofi Şandor - bd. 21 Decembrie 1989 - str. R. Ferdinand - str. G. Bariţiu - Parcul Central - pod Napoca - str. Gen. E. Grigorescu - str. Donath - str. Mirăslău - Bd. 1 Decembrie 1918 - str. Bucium - intersecţie cu str. Primăverii - str. Bucium - Cl. Floreşti - str. Plopilor - parcul Rozelor - pista de biciclete malul Someşului - str. Uzinei Electrice - str. Stadion - Parcul Central - str. E. Isac - str. Republicii - str. Gh.Şincai - str. A. Iancu - str. Universităţii - p-ţa Unirii.

„Este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaştere şi pedalare în comun a bicicliştilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităţilor locale, publicului şi presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraş, componenţă esenţială a mobilităţii urbane durabile şi alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun şi deplasarea pietonală. Este o ocazie mai specială pentru că această ediţie a marşului este dedicată Săptămânii Europene a Mobilităţii 2015, care se desfăşoară în 16-22 septembrie, culminând în 22 septembrie cu Ziua Europeană Fără Maşini, şi este şi aniversarea a 8 ani de marşuri lunare ale bicicliştilor clujeni, o aniversare tristă, pentru că era de dorit să nu mai fie nevoie de ele, să o fi luat deja autorităţile locale în direcţia bună şi publicul să nu mai simtă nevoia de proteste”, au declarat reprezentanţii Clubului de Cicloturism Napoca, organizatorii marşului.


Acest mars se va desfăşura într-un mod mai special: se va merge pe pistele de biciclete realizate de Primărie, ca participanţii să testeze calitatea lor, urmând apoi să completeze un chestionar în care vor acorda note pe multiple criterii acestor piste cu şi fără ghilimele,

„Au multe aspcte intens criticate de comunitatea bicicliştilor însă Primăria susţine că sunt acceptabile, iar Poliţia rutieră se pare că le-a şi avizat, deşi multe sunt un adevărat pericol public pentru biciclişti şi nu numai”, au precizat organizatorii.


Potrivit organizatorilor participanţii îşi exprimă din nou îngrijorarea faţă de lipsa de transparenţă a autorităţilor locale, care nu au prezentat şi cu atât mai puţin supus vreodată dezbaterii publice planurile de noi piste de biciclete pe străzi precum Horea, Avram Iancu sau Corneliu Coposu, şi faţă de calitatea redusă a majorităţii pistelor de biciclete mai vechi şi mai noi, existând uneori deficienţe calitative grave la noile piste şi menţinându-se nerezolvate probleme la pistele vechi, de la lăţimea insuficentă la lipsa de continuitate, de la prezenţa diverselor obstacole la marcaje şi indicatoare rutiere lipsă sau greşit amplasate, ce pun în pericol bicicliştii şi alţi participanţi la traficul rutier.

Etichete: protest mars
Ultimele Stiri
abonare newsletter