Actualitate

Drumul mareşalului Antonescu, folosit pentru competiţii sportive

Un ciclist din Ungaria a câștigat medalia de aur la Traseul Scurt la toate edițiile de anul acesta organizate de Clubul Sportiv Clujul Pedalează, ultima având loc weekendul trecut. Competiția s-a desfăşurat pe un drum pietruit construit în urmă cu o jumătate de secol de localnici, din ordinul mareşalului Antonescu, care avea la acel moment nevoie de un drum militar.

Balogh Zsolt a participat la toate cele trei ediții ale concursului de ciclism montan organizat într-o zonă turistică deosebită a județului Cluj la Muntele Rece.

„Dacă vreți să vedeți meleaguri foarte frumoase și interesante, atunci mergeți la Muntele Rece, unde mirosul de fân, căluții înhămați, măgărușii și întreaga natură sunt atât de frumoase că nicio secundă nu m-am putut plictisi. Iar ospitalitatea oamenilor din zonă merită tot respectul”, a declarat Balogh.


Competiția, care a avut mai multe categorii de vârstă, s-a desfășurat pe un drum pietruit, construit în urmă cu o jumătate de secol de localnici, din ordinul mareșalului Antonescu, care avea nevoie la acel moment de un drum militar.

„Tot în acea zonă a fost creat de către localnici și un cimitir al eroilor, pentru soldații care au făcut parte din Batalionul 8 vânători de munte, care, în Al Doilea Război Mondial, au apărat și au eliberat satele din zonă. Cimitirul eroilor este amplasat acum în incinta Mănăstirii Înălțarea Domnului, construită în 1995 pentru acești eroi, care sunt comemorați anual”, au explicat organizatorii.  


Despre drum şi despre evenimentele de atunci a povestit mai multe Gheorghe Dodea, din cătunul Faţa. În vârstă de 78 de ani, bătrânul şi-a amintit de acea perioadă.

„Tot drumul s-o făcut manual. Muncitorii aveau doar târnăcoape, lopeţi, hârleţe şi roabe de lemn. Bărbaţii au spart piatra şi au consolidat coasta muntelui, femeile au săpat fundaţia, iar copiii au bătătorit drumul. Fundaţia este făcută din piatră aşezată în cant, peste care s-o aşternut un strat de nisip şi un rând de piatră spartă. Numa' ce s-o terminat drumu', că la scurtă vreme o şi început războiu'. La Săvădisla, în partea ungurească a Ardealului, era o baterie de tunuri, ascunsă într-un pâlc de sălcii. Vai, şi mulţi oamani o omorât... până într-o zi, când o coborât pe drumul lui Antonescu ruşii cu «katiuşele» şi praf o făcut-o. În toamna lui '44, ungurii or vrut să distrugă uzina electrică de la Gura Râşti. Aicea, în cătunu' nost', i-o aşteptat «plutonu' fix», alcătuit din bătrâni, femei şi chiar copii. Plutonul o reuşit să-i oprească, să ieie prizonieri şi să-i pună pe fugă. Când ungurii care s-or predat or văzut de cine au fost prinşi şi-or muşcat degetele de ciudă. În urmă, au venit ai noştri şi or reuşit să răzbată cătră Cluj. Pe cei care au pierit în lupte, i-am îngropat sus”, povestea Gheorghe Dodea pentru romanialibera.ro


La evenimentul sportiv au participat peste 500 de persoane, atât la competițiile de alergare, cât și la cele de ciclism montan, în ciuda faptului că vremea și condițiile meteo nu au fost cele mai prietenoase.

„Au concurat eroic și pe ploaie și pe soare, având de înfruntat ceața densă, bălțile și noroiul din anumite zone dar ambiția, peisajul mirific, voluntarii și traseul strategic marcat i-au adus victorioși la linia de sosire”, a mai precizat organizatorii competiţiei.


Organizatorii au pregătit și o competiție pentru copii. Dintre toți participanții care au concurat la cliclism montan, la toate categoriile de vârstă, organizate atât pe traseul scurt, cât și pe cel lung, 42 au urcat pe podium.

Ultimele Stiri
abonare newsletter