monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Zeci de clujeni, la un miting de solidaritate cu refugiaţii din Europa

Peste 50 de persoane participă, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu refugiaţii din Europa, care nu a fost însă autorizat de primărie, participanţii având pancarte cu mesaje, precum "Refugiaţii sunt bineveniţi" sau "Xenofobia ucide omenia".

foto arhiva

Participanţii la miting s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având steaguri tricolore şi bannere cu mesaje în limbile engleză şi română, precum "Refugiaţii sunt bineveniţi", "Xenofobia ucide omenia" sau "Români, hai că se poate. Solidaritate".

Clujenii adunați la manifestare și-au declarat inclusiv disponibilitatea de a participa efectiv la activitățile organizatorice necesare pentru găzduirea refugiaților din România și chiar să gătească pentru aceștia.


Kai Brand Jacobsen, un norvegian stabilit de mulți ani la Cluj și unul dintre organizatorii manifestării, a spus că refugiații sunt oameni care nu vor decât să se termine războiul și să se întoarcă acasă la ei.

"Ne-am adunat la acest miting pentru a arăta că și la Cluj-Napoca oamenii pot da dovadă de solidaritate cu refugiații care vin în Europa din Siria sau Irak, care au nevoie de ajutor. Trebuie să spunem că avem loc, avem resurse umane, putem să îi ajutăm pe cei aflați în nevoie. Avem obligația morală și umană de a le oferi adăpost și hrană acelor oameni  care sunt refugiați, nu imigranți. Majoritatea celor care vin nu vor să rămână, ci să se întoarcă în țările lor, dar acolo e război, și așteaptă sprijin pentru ca acest război să se încheie", a afirmat norvegianul.


Acesta a mai spus că a sesizat, la nivelul discursului politic în România, elemente care seamănă cu propaganda nazistă, subliniind că dacă se înlocuieşte termenul "musulman" cu cel de "evreu", "parcă ne-am afla înainte de al doilea război mondial în Germania".

"Este ruşinos să avem atâta ignoranţă, rasism şi ură împotriva altora", a menţionat Kai Brand Jacobsen, care a lucrat ca reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale în zone internaţionale de conflict.


Mitingul a fost anunţat pe reţelele de socializare şi nu a fost autorizat de Primăria Cluj-Napoca.