monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Max, câinele erou al Armatei Române, înmormântat cu onoruri militare - FOTO

Max, singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operaţiuni, care a murit marţi după ce fusese diagnosticat cu o boală gravă, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare.

"Camarad, prieten, erou... Max a fost pentru toţi militarii un partener de nădejde, care şi-a riscat viaţa pentru cea a colegilor lui, în căldurile toride şi praful afgan. Astăzi, însă, camarazii câinelui-erou Max, militarii Grupului 2 EOD, i-au adus un ultim onor, pe o vreme rece şi ploioasă, de parcă şi cerul ar fi plâns pentru el...”, se arată într-un mesaj transmis de Forţele Terestre Române.

"A fost partenerul meu de luptă şi prietenul meu cel mai bun. Va rămâne mereu în sufletul meu. Rămas bun, prieten drag", notează plutonierul major Valentin Roşioară, pe o placă memorativă în cinstea camaradului său.


Zeci de fotografii impresionante din timpul ceremoniei au fost postate pe pagina de Facebook a Forţelor Terestre Române, unde sute de oameni şi-au luat rămas bun de la Max.

Imagini din timpul ceremoniei au fost postate şi pe o pagină de Facebook dedicată câinelui erou, unde unul dintre utilizatori a publicat inclusiv o înregistrare video de la înmormântare.


„Pentru că nu doresc ca Max să fie o ştire de 1 minut la televiziuni, am înregistrat cum i se aduc onorurile ca unui adevărat EROU! Rămâi cu bine Max!”, notează autoarea înregistrării.

Anunţul privind moartea câinelui erou Mas a fost făcut,  miercuri, de către Sorina Hena, o iubitoare de animale care îl luase în grijă pe Max de anul trecut.


"Max s-a stins....demn, brav şi încrezător în oameni până la sfârşit.....Ieri seară, târziu, de fapt, ne-am luat rămas bun pentru totdeauna....", a scris stăpâna lui Max, pe Facebook.

Presa a prezentat, după parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naţionale de anul trecut, situaţia dificilă a lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, care a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză, şi ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă.


Max, singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operaţiuni, a efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Valentin Roşioara.