Actualitate

Divizia 4 Gemina, acţiuni militare de amploare

Simultan, în poligoane și terenuri de instrucție din județele Arad, Cluj, Brașov, Suceava şi Harghita, unități și mari unități din compunerea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au organizat luni, 7 septembrie, ceremonii de deschidere a exerciţiului „Someş 15”. Punctul de comandă al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, instalat temporar la Turda, a intrat în funcțiune devenind centrul nodal al trupelor diviziei intrate în dispozitiv.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Ioan Manci, prezent la ceremonia de deschidere de la Turda, a apreciat efortul personalului Batalioanelor 55 Comunicații și Informatică ”Napoca” și 400 Sprijin ”Feleacu” pentru realizarea în teren a unui punct de comandă, nivel divizie. Unitățile nominalizate, în etapa premergătoare derulării propriu-zise ale acțiunilor militare planificate, au asigurat transportul personalului și tehnicii, au instalat tabăra și au realizat sistemul de comunicații și informatică. Practic, din dimineața zilei de 7 septembrie, din acest punct de comandă, comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” este în măsură să conducă operațiile defensive ordonate prin scenariul exercițiului.

Exercițiul ”Someş 15” este integrat într-un cadru operațional mai larg, dat de desfășurarea în perioada 7-18 septembrie a exercițiului inter-instituțional, de nivel strategic, ”Histria 15”. În activitatea de instruire ”Histria 15”, condusă de Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major General, sunt angrenați aproximativ 7000 de angajaţi ai instituţiilor din Sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.


Scopul general al exercițiului „Someş 15”, derulat în perioada 7-18 septembrie, este de a antrena forțele în planificarea și conducerea operațiilor defensive de nivel tactic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter