Actualitate

Proprietarii clădirilor şi terenurilor neîngrijite, arşi la buzunar de autorităţi

Porprietarii clădirilor şi terenurilor neîngrijite vor fi nevoiţi să plătească un impozit imobiliar mărit cu 500% la solicitarea Consiliilor Locale începând cu 1 ianuarie 2016. Amendamentul a fost aprobat miercuri în Comisia pentru Buget-finanţe a Camerei Deputaţilor cu 19 voturi pentru şi două împotrivă. Primarul Clujului, Emil Boc, a spus că susţine măsura pentru că „numai pe această cale avem o şansă să îi putem constrânge pe cei care au clădiri nefaţadizate, au clădiri care pun în pericol sănătatea publică să intervină şi să iasă din pasivitatea pe care o au în momentul de faţă”.

Emil Boc recunoaşte că în momentul de faţă autorităţile nu pot face prea mult pentru că amenzile sunt mici şi nu reprezintă o ameninţare pentru proprietari. „Susţin propunerea formulată de către Asociaţia Municipiilor din România de către domnul Bolojan, în calitate de prim-vicepreşedinte al acestei asociaţii, de a mări de cinci ori impozitele pentru cei care nu-şi întreţin clădirile sau terenurile. Numai pe această cale de a mări impozitele avem o şansă să îi putem constrânge pe cei care au clădiri nefaţadizate, au clădiri care pun în pericol sănătatea publică să intervină şi să iasă din pasivitatea pe care o au în momentul de faţă.  Acum amenzile sunt modice, nu prezintă o ameninţare pentru ei, nu poţi să-i amendezi numai o singură dată, iar de acolo încolo nu ai ce să le faci”, a precizat edilul.

Emil Boc susţine că o problemă des întâlnită de reprezentanţii Primăriei când merg pe teren să împartă amenzi este dată de faptul că îi găsesc foarte greu pe proprietari pentru că imobilele sunt date în chirie. „Cu o parte din clădiri care sunt într-o stare gravă facem noi lucrarea pe cheltuiala lor, dar nu poţi la infinit să susţii din bugetul public aceste lucrări. Din nefericire noi discutăm cel mai mult cu chiriaşii pentru că imobilele din centru în proporţie de 80-90% sunt închiriate, iar proprietarii sunt plecaţi şi în consecinţă pe chiriaşi nu-i interesează de situaţia acestor imobile”, a  spus Boc.


Mai mulţi deputaţi au susţinut că trebuie precizat ce înseamnă clădiri şi terenuri neîngrijite, pentru că primarii ar putea să aplice discriminatoriu această prevedere. 

Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotararea Consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter