monitorulcj.ro Menu
Actualitate

La Festivalul Usturoiului, copiii intră pe Tărâmul Spiridușilor din Ținutul Contelui Dracula

Trei zile de poveste pentru cei mici în acest week-end la Valea Străjii! Jocuri de mult uitate, spiriduși, povești, confecționarea unor sperietori numai bune de speriat vampirii, bătut cosoni, tras cu arcul, învățarea unor meșteșuguri tradiționale, statui vii și omul oglindă, spectacole! Totul este pregătit la Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula!

Faceți-le copiilor voștri bucuria de a uita de calculatoare, tablete și alte gadgeturi cu care s-au obișnuit și aduceți-i într-o lume de poVeste! Timp de trei zile, din 4 până în 6 septembrie, vă garantăm că nu vor avea timp să se plictisească! La Festivalul Usturoiului e lumea lor, nu numai a celor mari!

Vineri, copiii vor putea învăța o lecție de istorie în ”direct” de la Lupii Apoulonului, care lasă Cetatea de la Alba Iulia pentru o zi și vin în Ținutul Contelui Dracula. Ne arată cu ce se ocupau strămoșii noștri dacii și ne învață și pe noi, indiferent de vârstă, cum să tragem cu arcul, să lucrăm în ateliere de fierărie sau pielărie, să confecționăm armuri, să prelucrăm lemnul, să țesem și să batem monede! Bineînțeles că ne vor arăta adevărata lor forță la o paradă a trupelor cum nu s-a mai văzut pe meleagurile noastre! Un spectacol total de reenactement, adică o activitate educațională și de divertisment în care se recreează evenimente dintr-o anumită perioadă istorică. Acum, cea dacică! Așa că nu ratați lecția de istorie vie pe care o puteți oferi copiilor la Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula. Totul începe vineri, 4 septembrie, de la ora 12.00 și va ține până târziu în seară!


Iar dacă tot suntem în lumea misteriosului Conte, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” a decis să intre, pentru două zile (vineri și sâmbătă), pe Tărâmul Spiridușilor. De dragul copiilor noștri! Oamenii cărților au pregătit un scaun al povestitorului, pe care copiii sunt provocați să-și creeze lumea lor de basm. Animatorii de la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” vor apela la ”ajutorul” personajelor fantastice, care nu lipsesc din Ținutul Contelui Dracula, vor construi puzzle cu povești și animale, îi vor provoca pe copii să citească și să-și folosească imaginația într-un joc surpriză. Cei mici vor putea să primească chipul personajelor îndrăgite, pentru că Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” le-a pregătit și o sesiune de pictură pe față!

De la Festivalul Usturoiului nu puteau lipsi sub nici o formă partenerii noștri tradiționali de la Scenica. Au pregătit un moment artistic special, care va putea fi urmărit pe scena evenimentului vineri, după ora 18.30. Iar pe timpul zilei de sâmbătă, copiii vor avea de-și pictat și desenat propria poveste, în cadrul atelierului tematic Cartea copilăriei. Scenica îi provoacă pe cei mari (părinți, bunici) să fie partenerii copiilor la un concurs inedit de confecționat sperietori, la atelierul foto sau să intre în jocurile lor: hapuc și tras cu praștia făcută de mâinile lor.


Colțul românesc va fi în premieră în județul nostru la Festivalul Usturoiului! Țesem împreună, facem ilustrate și ne bucurăm de frumosul românesc. Plus că reînvățăm să facem lucruri simple: scriem de mână! Iar femeile din atelierul Virginiei Linul îi învață pe copii să coase și să își facă mici podoabe din mărgele. BCR ne va ajuta să imortalizăm  prezența noastră la festival într-un mod special.

Nimeni nu o să poată spune că nu a avut ce face la Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula! Programul de zi al festivalului este pe măsura fiecăruia: copiii au activitățile lor, bărbații se iau la întrecere sâmbătă la un concurs în care trebuie să-și dovedească puterea, femeile se gătesc să fie cele mai faine, bucătarii își pot dovedi talentul la concursul culinar de duminică și toți au ce vedea pe scena festivalului. Iar Produs în Bistrița-Năsăud, Produs de Cluj și Produs în Bucovina vin cu cei mai mari meșteri populari și cei mai buni producători de produse tradiționale, bijuterii hand made și artizanat.