Actualitate

Biserică restaurată cu 4,5 milioane de euro

Biserica Reformată Centrală, monument istoric considerat cea mai mare clădire gotică din Transilvania, a fost inaugurată, duminică, după ce a fost restaurată prin lucrări în valoare de 4,5 milioane de euro, majoritatea fonduri europene.

Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, a declarat, duminică, la slujba de sfinţire oficiată cu ocazia inaugurării Bisericii Reformate Centrale, că lucrările de restaurare au durat aproape doi ani.

“Am inaugurat Biserica Reformată Centrală de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca după ce aceasta a fost restaurată printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la peste 4,5 milioane de euro, din care 4 milioane de euro au provenit din fonduri europene, restul fiind cofinanţări din partea guvernelor României şi Ungariei şi fonduri proprii. Lucrările de restaurare au durat aproape doi ani, acestea fiind începute în februarie 2014”, a declarat Kato, citat de Mediafax.


Lucrările de restaurare au cuprins interiorul şi exteriorul bisericii şi s-a reparat structura acoperişului şi a pereţilor. Astfel, a fost îndepărtată igrasia, au fost curăţate pietrele din zidărie care erau degradate şi au fost înlocuite elemente de lemn, unele scări, ferestre. Biserica Reformată Centrală a fost construită între anii 1486-1503 de către franciscani, fiind fondată de fostul rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj-Napoca. Este considerată cea mai mare clădire în stil gotic din Transilvania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter