monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Zeci de mii de credincioşi s-au închinat la icoana Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula - FOTO

Peste 30.000 de pelerini asistă, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi stau la rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, după ce şi-au petrecut şi ziua de vineri în rugăciune.

Unii credincioşi au sosit la Nicula încă de joi şi vineri, petrecându-şi nopţile în corturi sau în aer liber, în curtea mănăstirii, cântând şi rugându-se.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, ei au participat la o procesiune în care s-a înconjurat biserica din interiorul mănăstirii, biserică în faţa căreia a fost scoasă icoana făcătoare de minuni.


Slujba de Liturghie de sâmbătă dimineaţă este oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

La slujbă participă şi episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei, episcopul Lucian al Caransebeşului şi Alexandru Pereislav, vicarul Mitropoliei Kievului, precum şi oficialităţi locale şi judeţene. Printre oficialitățile prezente la eveniment se numără și prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, dar şi președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan.


Călugării de la Mănăstirea Nicula au pregătit pentru pelerini peste 20.000 de sarmale şi zeci de mii de felii de cozonac, care vor fi împărţite la sfârşitul slujbei.

Manifestările dedicate sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au început vineri la prânz, când a avut loc o procesiune care a început la Biserica "Sfântul Nicolae" din Gherla şi la care au participat ierarhi, preoţi şi credincioşi, ei îndreptându-se spre mănăstire în sunet de toacă şi în cântări duhovniceşti în cinstea Maicii Domnului. La procesiune a fost prezent şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.


De la ora 18.00, Vecernia cu Litie a fost oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, PS Lucian al Caransebeşului şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei, iar la ora 21.30, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă din biserică. Ulterior au avut loc Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului, iar în jurul orei 2.00 s-a făcut înconjurul bisericii cu icoana.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o, ulterior, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei, are înălţimea de 86 de centimetri, lăţimea de 65 de centimentri, iar grosimea scândurii este de doi centimetri.


Primele atestări ale minunilor săvârşite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanţii Mănăstirii Nicula au consemnat cazuri de persoane care sufereau de diverse boli şi care s-au vindecat după ce s-au rugat şi au atins icoana.