monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Anchetă penală după decesul fetiței născute prematur la Cluj

Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal în cazul fetiței care s-a născut prematur, cu o gravă malformației, și care nu a fost operată din cauza faptului că medicii de la Spitalul de Adulți Cluj s-au contrazis între ei, în legătură cu spitalul unde să aibă loc operația de corectare a malformație.

Printr-o adresă trimisă de Inspectoratul Județean de Poliție Cluj la Spitalul Județean, polițiștii au cerut acte în legătură cu fișa postului profesorului de chirurgie Constantin Ciuce, dar și a managerului acestui spital, Petru Șușcă. În plus, polițiștii au cerut acte după fișa medicală a mamei și a nou-născutului, Sara Maria Șendroiu, care a decedat după șase ore de la naștere, scrie evz.ro.

Sara Șendroiu s-a născut pe 1 iulie 2015, la 31 de săptămâni, cu o hernie diafragmatică, o malformație foarte gravă. Dănuţ Şendroiu, tatăl fetiţei decedate, spune că a venit tocmai din Târgu Jiu şi a apelat la profesorul Constantin Ciuce (n.r. - şeful Secţiei de Chirurgie nr. 1 de la SJU Cluj-Napoca) pentru că a primit din partea mai multor medici din Cluj recomandări că el ar putea opera astfel de cazuri.


“Am cerut managerului SCJU Cluj-Napoca aprobarea pentru ca domnul Ciuce să îmi opereze copilul şi consider revoltător refuzul acestuia (n.r. - managerul SCJU Cluj, Petru Şuşcă) pe motiv că medicul nu ar avea specialitate de chirurgie pediatrică. Dar, cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, domnul profesor Ciuce a operat copii cu rezultate bune. Ne gândim să apelăm la instanţele judecătoreşti şi să dăm în judecată conducerea spitalului, pentru că a refuzat să îl lase pe domnul Ciuce să ne opereze fetiţa”, a spus Şendroiu.

Echipa de neonatologi clujeni, condusă de profesorul Gabriela Zaharie, a opinat ca fetița să fie transportată la București, pentru a fi operată. La nici 200 de metri, la Clinica de Chirurgie 1, profesorul Ciuce a vrut să opereze cazul, dar nu a fost lăsat să o facă pe motiv că nu are competențe în chirurgia pediatrică. Între timp, așteptând elicopterul, Sara a murit neoperată și fără ca un medic să încerce să facă ceva. La dosarul penal există, potrivit unor surse polițienești, și o adresă a Ministerului Sănătății, în care se arată că profesorul Ciuce nu putea opera un nou născut, deoarece nu are specializare în chirurgia infantilă.


Doctorul Constantin Ciuce, șeful secției Clinice Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj a declarat că fetiţei născute prematur şi cu o malformaţie gravă “nu i s-a dat o şansă la viaţă”. El spune că nu i s-a permis să o opereze, cu toate că părinții şi-au dat acordul în scris pentru acest lucru. Copilul a decedat în cadrul secției Neonatologie, în timp ce managerul SCJU Petru Şuşcă explica părinţilor că au doar două variante: transferul la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti cu elicopterul sau operaţie în cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrică.