Actualitate

Marea, „neagră” pentru turişti

Cel puţin doi clujeni şi-au pierdut viaţa în ultimele trei zile, unul pe litoralul Mării Negre şi altul în Bulgaria. O studentă şi un tânăr care lucrea la o firmă de IT din Cluj-Napoca şi-au pierdut viaţa în vacanţele petrecute pe litoral.

Studenta decedată la mare în weekend era cea mai bună la învăţătură din tot anul trei de la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca și avea bursă de merit. Ștefănica Brinză s-a înecat sâmbătă dimineața, la ora 05:00, pe o plajă din stațiunea tineretului Costinești.

Pentru polițiști va fi o anchetă grea deoarece singurii martori, prietenii studentei, erau beți și au două versiuni diferite. O parte dintre ei susțin că tânăra a vrut să se răcorească și s-a aruncat în mare de pe un dig, și nu a mai fost văzută, în timp ce, alții susțin, că nu era niciun dig și că studenta a intrat de bună voie în marea foarte agitată, informează evz.ro.


Potrivit unor surse tânărul IT-ist ar fi sărit de pe o stâncă şi nu a mai ieşit din mare.

Chef terminat pe malul mării

Singura certitudine din ancheta Poliției Mangalia este faptul că tinerii s-au distrat toată noaptea, și spre dimineață, fiind sub aburii alcoolului s-au îndreptat spre mare. La un moment dat, pe numărul de urgență 112 s-a înregistrat un apel prin care cineva anunța, disperat, că la Costinești s-a înecat o tânără.


La fața locului, pompierii militari de la ISU Mangalia au găsit un grup de persoane foarte agitate, și care, din primele informații, nu au avut curaj să sară după Ștefănica Brînză în mare. La scurt timp de la începerea intervenției, pompierii au adus la mal trupul neînsuflețit al studentei de 21 de ani.

Ștefănica Brinză avea 21 de ani, era din Botoșani și era studentă la Facultatea de Inginerie Electrică de la Cluj, fiind cea mai bună la învățătură din tot anul ei.


Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, Claudia Tatarici, a declarat că începând de vineri și până duminică dimineață, ambulanța a fost solicitată în 17 cazuri de înec în stațiunile litoralului, în patru cazuri fiind constatat decesul la fața locului. În celelalte situaţii, victimele au fost transportate la spital, după ce li s-au acordat primele îngrijiri medicale.

Salvamarii au arborat steagurile roșii pentru avertizarea turiștilor că nu au voie să facă baie, pentru că marea este agitată, cu valuri înalte și curenți puternici. Cu toate acestea, mulți dintre turişti nu ţin cont de avertizări.


Ce spun salvamarii

Salvamarii au ajuns la capătul puterilor, au intervenit în peste 100 de cazuri pentru a scoate din apele învolburate ale mării turiștii care strigau după ajutor.

Panourile de pe plajă arată că turiştii trebuie să respecte avertismentele salvamarilor, să ţină cont de steagul roşu arborat pe plajă şi, în plus, să nu intre în apa mării după ora 20.00. Sancţiunile de până la 1.000 de lei nu sperie pe nimeni. „Un om în toată firea s-a aruncat seara, după ora 21.00, în valuri, după 30 de minute l-am găsit înecat. O femeie cu doi copii, unul de 8 ani şi celălalt de 10 ani, au intrat în apa agitată a mării, am reuşit să-i salvăm, dar acum sunt internaţi în stare critică la spitalul din Constanţa”, povesteşte, indignat, salvamarul Vasile Borteş. El cere autorităţilor să emită legea Poliţiei Plajelor: „Poate dacă li se vor întocmi dosare penale şi vor fi aspru sancţionaţii, nu vor mai fi atât de multe victime”. Codul roşu de interzicere a scăldatului în mare rămâne valabil până la mijlocul săptămânii.

abonare newsletter