Actualitate

Primii pași pentru amenajarea Someșului și repararea Turnului Pompierilor

Malurile Someșului ar urma să fie amenajate cu fonduri europene. La fel se va întâmpla și în cazul reabilitării Turnului Pompierilor.

Primăria Cluj-Napoca organizează concurs pentru desemnarea unei firme care să ofere consultanță tehnică pentru un concurs privind amenajarea malurilor Someșului și reabilitarea Turnului Pompierilor. Data limită a fost 31 iulie și a fost depusă o singură ofertă, de către Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania. Câștigătorul ar urma să întocmească documentația de pregătire a concursului pentru cele două obiective.

Valoarea contractului de consultanță este de 125.000 lei, fără TVA. Pregătirea temei și a regulamentului concursului trebuie să fie gata în 70 de zile pentru malurile Someșului și 50 de zile pentru Turnul Pompierilor.


“Turnul Pompierilor a făcut obiectul mai multor proiecte de amenajare și introducere în circuitul turistic al orașului. Astfel, în anii ’80, s-a intenționat amenajarea acestuia ca muzeu al astronomiei și a fost construită o cupolă de sticlă, iar mai apoi a funcționat, pentru o scurtă perioadă, ca și muzeu al pompierilor”, scrie în caietul de sarcini.

În ceea ce privește Someșul, amenajarea râului ar putea fi corelată cu localitățile limitrofe. “Se dorește elaborarea unui plan de măsuri coerent și unitar pe întregul curs al acestuia între limitele municipiului, dar și racordarea acestui plan la o eventuală dezvoltare la scară metropolitană, în armonie cu dezvoltarea localităților limitrofe (Florești, Apahida)”, mai este precizat în caietul de sarcini.


În cazul tronsoanelor care sunt în proprietarea Primăriei, se vor propune soluții care se pot aplica pe termen scurt, iar în cazul celor care nu sunt în proprietatea autorităților locale se vor căuta soluții pe termen mediu și lung.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat recent că amenajarea Someșului și reabilitarea Turnului Pompierilor s-ar putea realiza cu fonduri europene.


În prezent, singura porțiune amenajată a Someșului este zona din Grigorescu cunoscută sub numele de “plaja lui Boc”.

Turnul Pompierilor este închis și se află într-o stare avansată de degradare. În unele locuri, din pereți a început să crească vegetație și chiar copăcei.


Citește și:

Malurile Someșului vor fi transformate în zonă de agrement. Când se va întâmpla acest lucru și cum arată plajele urbane din Europa?

Ultimele Stiri
abonare newsletter