Actualitate

Marea Refațadizare, în blocaj?

Clujenii care trebuie să repare fațadele clădirilor din centru au depășit cu un an termenul legal.

Programul Primăriei Cluj-Napoca, Marea Refațadizare, prin care fațadele a aproape 1.000 de clădiri din centru trebuie reparate se află în blocaj din cauza unei prevederi legislative care nu dă dreptul Primăriei să îi amendeze pe cei care au depășit termenul lucrărilor. “Am trimis prefectului lista cu cei care sunt pasibili de amendă. Din nefericire există o inadvertență mare în lege care cere prefectului să dea amenzile. Primăria a constatat că nu s-a respectat termenul de refațadizare cerut de lege, dar amenda o aplică prefectul. Solicitarea se află pe masa prefectului, nu știu ce va face domnia sa cu acest aspect pentru că legea nu dă posibilitatea Primăriei ca să aplice amenzile. În mod normal ar trebui făcută o modificare legislativă ca să fie corect și să dea posibilitatea Primăriei să aplice amenzile, nu prefectului. Cred că este o greșeală în lege”, a declarat primarul Emil Boc.

Potrivit conducerii Primăriei, cei care ar fi trebuit să depună actele și să înceapă lucrările au depășit termenul cu un an, dar Primăria nu îi poate sancționa și așteaptă să facă Prefectura acest pas. “Termenul a fost depășit de un an de zile în care trebuiau să își refațadizeze sau să vină la Primărie. Sunt o parte care au venit și sunt unele schele în oraș care arată că se lucrează. Pentru cei care nu au dat curs solicitării de refațadizare, am făcut procesele verbale și am trimis la Prefectură documentele”, a mai spus Boc.


Conform datelor Primăriei, până în luna iunie, şase imobile au documentaţia completă, întocmită în conformitate cu cerinţele din Legea 153/2011 şi din HCL 358/2013 şi urmează să fie iniţiate procedurile necesare, iar pentru alte 7 imobile s-au cerut autorizaţii de refaţadizare pe cheltuiala proprie (spre exemplu, Academia de Muzică).

Ultimele Stiri
abonare newsletter