Actualitate

O studentă a dezvoltat o aplicație mobilă de căutare a victimelor după cutremure

Robotica este un subiect care ține prima pagină a știrilor de tehnologie, în timp ce promisiunea unei vieți în care activități din cele mai diverse sunt executate de către dispozitive inteligente continuă să ne fascineze.

În acest context, ideea simplă și eficientă a Patriciei Chiril - studentă a cursului de Dezvoltare de Aplicații Mobile din cadrul unui program al unei companii de telefonie de a controla un robot cu o aplicație Android prin conexiune Bluetooth a cucerit audiența și a fost premiată.

Juriul din care au făcut parte blogger-ul de tehnologie Victor Kapra și antreprenorul clujean Adrian Lupău, a apreciat mai ales versatilitatea acestei aplicații. Un exemplu de utilizare al acesteia poate fi coșul de cumpăraturi autonom care te însoțește în magazin, acționat fără cel mai mic efort, prin Bluetooth.


„Posibilitățile de utilizare ale unui robot controlat prin Bluetooth sunt nenumărate. Cu mici modificări, acesta poate fi controlat prin internet sau satelit”, a explicat Patricia despre aplicația pe care a dezvoltat-o.

„Deplasarea se poate face în trei moduri: cu butoane touch, vocal și prin urmărirea unor trasee prestabilite. Se poate atașa un senzor de proximitate care face ca dispozitivul să însoțească utilizatorul, iar prin adăugarea unei camere de luat vederi putem obține un dispozitiv inteligent de căutare în situații de urgentă, de exmplu cutremure”, continuă ea.


În acest an, 150 de studenți au urmat cursuri de dezvoltare de aplicații mobile în cadrul Universității Politehnice din București și Universității Tehnice din Cluj-Napoca, partenere ale programului companiei.

În cadrul proiectului, studenți care se pregătesc de o carieră în domeniul tehnologiilor au avut parte atât de cursuri de hard skills - cunoștințe de programare pentru dezvoltarea de aplicații mobile- cât și de soft skills - abilități de comunicare, de prezentare a ideilor într-un mod convingător și de lucru în echipă. Totodată, ei avut ocazia să se întâlnească față în față cu invitați speciali, profesoniști din domeniul tehnologiei, care le-au fost mentori, împărtășindu-le din experiența lor.


„Prin proiectele sale dedicate tinerilor, compania sprijină parcursul lor către viitoare cariere de succes. Programul Tech Institute  le oferă studenților posibilitatea de a interacționa cu specialiști ai domeniului, cu tehnologie de ultimă generație precum și cu teme actuale, foarte căutate pe piața muncii. În plus, structura cursului este concepută pentru a simula situații reale, cu care tinerii se vor confrunta dacă aleg o carieră în IT sau antreprenoriat, experiență extrem de relevantă mai ales în Cluj, oraș în care antreprenoriatul în tehnologie s-a dezvoltat într-un mod spectaculos”, a declarat Sabina Știrb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager în cadrul proiectului.

Studenții participanți la curs au beneficiat de o experiență completă de învățare, dobândind cunostințe aprofundate despre platforma Android, modalitățile de programare și soluții pentru dispozitivele mobile, sub îndrumarea echipei coordonate de prof. conf. dr. ing Marcel Cremene, din cadrul Universității Tehnice din Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter