Actualitate

Emil Boc atacă CJ Cluj: “Au avut la dispoziție 60 ha de teren unde puteau să facă o rampă temporară”

Primarul Emil Boc le-a promis, miercuri, clujenilor că nu vor rămâne cu gunoiul în stradă în ciuda faptului că centrul ecologic de deșeuri va fi gata abia peste doi ani. În momentul de față se caută în continuare soluții.

Emil Boc a declarat că se caută în continuare soluții în ceea ce privește criza gunoaielor din Cluj, după ce rampa de la Pata Rât a fost închisă. “Nu avem nicio veste de la Consiliul Județean, noi căutăm în continuare soluții, deocamdată avem un intermezzo de trei luni și vă asigur că nu dorm în această perioadă astfel încât să avem soluții asigurate pentru viitor. Le voi prezenta la momentul oportun”, a afirmat primarul.

Când va scădea prețul pentru gunoi

Boc a subliniat că prețul pentru gunoi va scădea când va fi gata centrul de deșeuri. Până atunci vor exista costuri suplimentare din cauza transportării la o rampă temporară și apoi în depozit. “În momentul în care Centrul de Deșeuri al Consiliului Județean va fi gata atunci evident că prețurile vor scădea pentru că nu va mai fi nevoie să transportăm într-o parte sau alta sau de la rampa temporară în depozit. Deșeurile vor fi duse direct în depozit și cel puțin costurile de transport vor fi economisite. Până atunci însă, oriunde le-am depune vor fi costuri suplimentare legate de transport, indiferent că le ducem la un depozit autorizat cum este acum la Oradea, fie le vom duce la o rampă provizorie de unde trebuie duse în centrul de deșeuri. De aceea cu cât mai repede se va termina Centrul de Deșeuri de către Consiliul Județean cu atât mai repede clujenii vor plăti un preț mai mic la gunoaie”, a explicat Boc.


Consiliul Județean, responsabil de construirea centrului de deșeuri

Potrivit edilului șef, singurul responsabil de construirea centrului de deșeuri și evitarea unei situații de criză este Consiliul Județean. “Lucrurile sunt foarte clare: Consiliul Județean avea obligația să termine Centrul de Deșeuri până la 1 ianuarie 2014. Dacă nu l-a terminat avea obligația să pună la dispoziția primăriilor din județ o soluție alternativă pentru că noi toți ne-am bazat pe ceea ce a promis Consiliul Județean, că Centrul de Deșeuri va fi gata la 1 ianuarie 2014. Ei au avut la dispoziție 60 de hectare de teren cu aviz de mediu unde puteau să realizeze o rampă temporară sau să găsească alte soluții. Din nefericire, din cauza schimbărilor multiple care au avut loc la Consiliul Județean, se pare că acest lucru nu a fost posibil sau nu s-a dorit, nu pot să mă pronunț. Deocamdată, pe mine mă preocupă soarta clujenilor să nu rămână cu gunoaiele în stradă și până acum nu au rămas. Voi face tot ce îmi stă în putință să nu rămână cu gunoaiele în stradă, deși nu este ușor”, a spus Boc.

Primarul a adăugat că singura atribuție a forului județean era realizarea unui depozit. “Repet, ei aveau toate atuurile în mână pentru că noi ne-am asociat în eco-metropolitan, Consiliul Județean având singura atribuție să creeze un depozit. Alt depozit nu se putea crea în județ, potrivit reglementărilor naționale și ale Uniunii Europene. Deci, ei trebuiau să ne ofere soluția și în condițiile în care știau că nu termină la timp, dar ne-au spus că vor termina Centrul de Deșeuri în 2013, apoi în 2014, în 2015. În februarie a venit Agenția Națională de Mediu la Cluj când s-a spus că până la 15 iulie Consiliul Județean să pună la dispoziția autorităților locale o rampă provizorie, a trecut 15 iulie, dacă dumneavoastră ați văzut rampa organizată de ei, am văzut-o și eu”, a mai spus Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter