Actualitate

Bolnavii reclamă: Pedepsele pentru transmiterea SIDA sunt discriminatorii

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/17_ziua/13046.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Propunerea de închisoare între 7 şi 15 ani pentru transmiterea HIV-SIDA cu bună ştiinţă este considerată discriminatorie de cei care suferă de această maladie.

Bolnavii de HIV-SIDA ameninţă că vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Un proiect de lege adoptat de Senat, care prevede închisoare între 7 şi 15 ani pentru persoanele bolnave de HIV-SIDA care transmit boala prin relaţii sexuale cu alte persoane, iar acestea din urmă mor, stârneşte controverse printre cei care suferă de această maladie. Bolnavii de HIV-SIDA consideră că prin adoptarea acestei legi se va adânci şi mai mult discriminarea care există deja faţă de aceste persoane şi va determina excluderea lor socială. Ei susţin că ar trebui pedepsită cu închisoarea şi transmiterea altor boli. “Proiectul de lege respectiv este discriminatoriu în raport cu persoanele seropozitive din România, deoarece propune un tratament diferit în situaţia transmiterii infecţiei cu HIV, în raport cu transmiterea altor infecţii care pot avea urmări mai grave decat HIV şi care se pot transmite în acelaşi mod”, este de părere Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).


El a dat ca exemplu virusurile hepatice care se transmit şi pe cale sexuală, dar care nu au fost incluse în proiectul de lege.

 


Informare, nu pedeapsa cu închisoare

 


Reprezentanţii UNOPA apreciază că există măsuri mult mai adecvate care se pot lua în direcţia prevenirii transmiterii infecţiei cu HIV în România. Astfel, statul ar trebuie să se implice în informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia cu virusul HIV, dar şi cu privire la căile de transmitere şi de prevenire. De asemenea, seropozitivii spun că ar fi mai util dacă statul s-ar implica în asigurarea tratamentului specific pentru persoanele infectate. “În acest moment, autorităţile nu investesc nici un ban în programele de prevenire, iar Parlamentul poate acţiona în acest sens, dacă există într-adevăr o preocupare reală în direcţia luptei împotriva HIV/SIDA în România”, subliniază Iulian Petre.


Vor sesiza Consiliul pentru Combaterea Discriminării


 

Reprezentanţii persoanelor seropozitive mai spun că vor seszia Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi cer Camerei Deputaţilor să nu adopte acest proiect de lege. “De asemenea, vom adresa o petiţie Parlamentului României, Instituţiei Prezidenţiale şi Avocatului Poporului pentru sesizarea efectului discriminatoriu al acestor legi la Curtea Constituţională”, declară Iulian Petre.

 

Proiect de lege care pedepseşte transmiterea HIV-SIDA

 

Proiectul de lege care pedepseşte cu închisoare între 7 şi 15 ani transmiterea cu bună ştiinţă, prin relaţii sexuale, a maladiei HIV-SIDA, iar cel infectat moare, a fost iniţiat de senatorii PDL Ion Ruşeţ şi Iulian Urban. Iniţial, ei au cerut ca pedeapsa să fie şi mai mare, între 15 şi 25 de ani. De asemenea, se pedepseşte cu închisoare şi transmiterea bolilor venerice prin relaţii sexuale.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter