Actualitate

VIDEO Cum justifică directorul RAADPP Cluj lucrările “de mântuială” prezentate de Seplecan şi Salanţă: Făceam doar probe

Reprezentaţii Consiliului Judeţean Cluj au prezentat săptămâna trecută lucrările de mântuială făcute de RAADPP la drumurile judeţene din Cluj. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj (CJ) Cluj Mihai Seplecan şi arhitectul judeţului Claudiu Salanţă au filmat modul revoltător în care sunt reparate drumurile: de la plombe din asfalt care sunt distruse la o simplă lovitură cu piciorul până la marcaje care se şterg de parcă ar fi fost făcute cu cretă. Reprezentanţii RAADPP au oferit şi primele explicaţii.

Arhitectul şef al judeţului Claudiu Salanță declara că a vizitat câteva drumuri unde s-au găsit mari probleme. ”Am găsit plombe puse, cred, cu lopata. Cred că după ploi aceste plombe vor sări. În mod normal se taie frumos, se frezează, se trasează”, a spus acesta.


În filmuleţul prezentat se vede cum „plomba” este distrusă cu o simplă lovitură de picior. Într-un alt filmuleţ realizat pe DJ 109 la Vultureni, marcajul trasat cu vopsea albă de drum se şterge de parcă ar fi fost făcut cu cretă.


Reprezentanţii RAADPP Cluj spun că plombele din asfalt nu au fost recepţionate şi lucrările nu au fost plătite, iar în cazul marcajelor spunar fi vorba de simple probe.


“Atunci când se face orice plombare şi orice lucrare, inclusiv covoare, înainte de a se plomba  se fac carote, adică să se vadă cam cât de gros este stratul de asfalt. Dacă nu corespunde ori se aduce stratul la cantitatea şi grosimea stabilită ori se taie. Nu există o situaţie de lucrări care să nu fie tăiate de diriginţi. Între 10 şi 20% sunt tăiate. La partea de marcaj am rămas şi eu surprins, tot timpul s-a marcat doar pe mijloc, lateral niciodată. Dacă era să fi marcat pe lateral astăzi eu eram plecat. Din câte am înţeles i-a prins ploaia şi a trebuit să recalibreze aparatul pe cei 10 metri pe cât s-a pus vopseaua. Arată că cei care au mers acolo nu au fost de bună credinţă”, spune Avram.

Virgil Marc, referent specialitate în cadrul Biroului Administrare şi Exploatare Drumuri Judeţene şi Siguranţa Circulaţie, spune că filmuleţele prezentate de CJ Cluj sunt “trunchiate”.


“Se poate vedea că este marginea acostamentului. Este o încercare de probă a pompei pentru că s-a dezamorsat. E o simplă probă pentru a merge pe aliniament. Noi după ploaie am făcut o probă pentru a merge pe axul drumului. A fost o înregistrare trunchiată. Era o probă. Noi doar pe mijlocul drumului asfaltăm. Domnul arhiect Salanţă are alte atribuţii, nu să verifice starea drumurilor. Îl chemăm să şteargă linia de pe axial”, a spus Marc.

Mircea Avram spune că regia pe care o conduce a reuşit asfaltarea a 50 de km de drumuri judeţene anul trecut, iar în acest an s-au asfaltat 60 de km.


“Prioritatea zero a Consiliului Judeţean este rezolvarea gropii temporare să nu fim nevoiţi să ducem gunoaiele în Alba, Oradea şi Odorhei, după care să vedem cât drum putem asfalta anul acesta şi anul viitor. Sprijinim accesarea creditului dar şi accesarea de fonduri europene pentru că am reuşit să facem un masterplan. În ceea ce priveşte desfiinţarea Regiei, mi se pare inoportună şi lipsită de responsabilitate. Faptul că Regia a reuşit de anul trecut să asfalteze 50 de km şi 60 de km anul acesta arată că se poate, iar desfiinţarea ei este doar a se muta atenţia opiniei publice de la groapa de gunoi în altă parte. De când a venit, domnul Seplecan nu a mai semnat nicio dispoziţie de lucrări”, mai spune Avram.

Directorul RAADPP Cluj mai spune că în luna mai a venit cu o propunere către CJ Cluj privind alocarea a 30 de milioane de lei din bugetul Regiei pe anul viitor pentru asfaltarea a 200 de kilometri.

“Am cerut aceşti bani pentru ca împreună cu firmele care au câştigat licitaţiile să lucrăm pe bilete la ordin, pe modelul celor de la Aeroport. De 30 de milioane de lei puteam asfalta 200 de kilometri de drumuri fără credit, din banii Regiei pe anul viitor. Cele mai importante tronsoane, începeam de la Băişoara şi ajungeam la Luna, Mărişel, Ceanu Mare, Frata, Mociu, Viişoara, Ţaga. Dacă se va pune beţe în roate la toate instituţiile din subordine, nici aeroportul nu o va duce bine, nici intermodalul nu se va face, nici pista, TETAROM IV gata, drumurile gata”, a mai spus Avram.

abonare newsletter