Actualitate

CEDO a obligat România să-i plătească 11.200 de euro unui cămătar din Dej care nu fusese lăsat să facă sex cu soţia în timp ce era arestat preventiv

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat recent România să-i plătească unui cămătar din Dej condamnat pentru şantaj 11.200 de euro, despăgubiri şi cheltuieli de judecată, pentru că nu i-a facilitat întâlniri intime cu soţia într-o cameră conjugală, în perioada în care el era urmărit penal în stare de arest preventiv.

În perioada 29 martie 2009 - 2 februarie 2011, Costel Gaciu, un cămătar din Dej s-a aflat în arest preventiv, la Poliţia Judeţeană Cluj şi apoi la Penitenciarul Gherla. În cele din urmă, cămătarul avea să fie condamnat definitiv la 4 ani şi jumătate de puşcărie, pentru şantaj şi vătămare corporală, alături de alţi infractori, cu toţii cunoscuţi în Dej ca grup de cămătari, informează hotnews.ro.

Gaciu a reuşit, însă, să obţină, la Curtea de la Strasbourg despăgubiri de la statul român pentru perioada de un an şi zece luni petrecută în arest preventiv.


El s-a plâns că în arestul preventiv nu s-a bucurat de drepturile pe care le au puşcăriaşii condamnaţi.

Conform deciziei CEDO, cămătarul român a recalamat că în arest preventiv a stat în centrul de detenţie al Poliţiei Judeţene Cluj într-o celulă la subsol, de 4 metri pătraţi, cu încă 3 deţinuţi. Celula nu avea geamuri şi nici ventilaţie, iar pereţii erau acoperiţi cu mucegai - a mai reclamat el.


Cămătarul s-a plans şi că a fost „torturat psihic”, pentru că avea acces la toalată doar după un program zilnic. În replică, Poliţia Cluj a susţinut că le dădea arestaţilor voie să meargă la toaletă, la cerere, iar duş puteau să-şi facă de două ori pe săptămână.

Din 28 iulie 2009, Gaciu a fost mutat la Penitenciarul Gherla, tot în arest preventiv.


El a reclamat că acolo a fost supus unor „suferinţe psihice”, pentru că nu a fost lăsat să aibă întâlniri intime cu soţia sa, în camera conjugală.

Cererile sale au fost refuzate de autorităţi pe motiv că dreptul la întâlniri conjugale este acordat doar deţinuţilor care îşi ispăşesc pedepse cu închisoarea, iar el se află în arest preventiv, nefiind condamnat.


De asemenea, cămătarul a reclamat că la Gherla a fost ţinut într-o celulă de 38 mp împreună cu alţi 26 de deţinuţi.

Astfel, Costel Gaciu a cerut ca statul român să-i plătească daune morale de 50.000 de euro.


În 23 iunie 2015, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câştig de cauză lui Gaciu, însă nu i-a acordat întreaga sumă cerută de el, ci numai 9.800 de euro - despăgubiri şi încă 1.400 de euro - cheltuieli de judecată.

Curtea de la Strasbourg consideră că perioada lungă de detenţie preventivă i-a redus viaţa familială la un nivel care nu poate fi justificat de limitările inerente pe care le implică detenţia. Curtea consideră că autorităţile statului român au acţionat discriminatoriu, prin faptul că i-au refuzat arestatului preventiv vizitele conjugale fără să-i ofere acestuia explicaţii rezonabile şi obiective pentru diferenţa de tratament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter