Actualitate

Cât lemn A REUŞIT să fure MAFIA PĂDURILOR în ultimii 3 ani în Cluj

Mafia lemnului continuă să prospere în ciuda faptul că autorităţile le pun „beţe în roate” pentru a-i opri.

Potrivit autorităţilor în ultimii trei ani (2012, 2013, 2014 – în trimestrul I) s-au tăiat peste 400.000 mc de lemn, iar pagubele se ridică la peste 19 milioane de euro (84.387.819 de lei).

Autorităţile susţin că în perioada 2009 – 2013 în Munţii Apuseni a fost prăpăd, iar de când a fost implementat „radarul pădurilor” situaţia s-a schimbat în bine.  „Lucrurile au degenerat din 2009 până în anul 2013. Atunci a fost un dezastru în Munţii Apuseni. De când a fost implementat radarul pădurilor lucrurile s-au schimbat în bine. Sper ca sistemul să se dezvolte”, a declarat Inspectorul şef al Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic, Istrate Ştreţco.


Potrivit statisticilor întocmite de Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj-Napoca, valoarea amenzilor aplicate pentru tăierile de arbori în anul 2012 se ridică la 433050 lei ( aprox. 98.000 de euro), în anul 2013 la 365851 lei (aprox. 83.000 de euro), iar în anul 2014 la 258700 lei (aprox. 58.000 de euro).

„După cum ştiţi, de foarte multă vreme, am fost absolut deranjaţi şi preocupaţi să oprim acele tăieri ilegale de păduri. Din păcate la nivel naţional scandalul acesta a pornit de jumătate de an mai apăsat. Noi ne-am luptat şi ne-am făcut duşmani şi totuşi după cum vedeţi şi din raportările de astăzi lucrurile s-au mai temperat. Din păcate sunt suprafeţe şi zone în care sunt deşertizate, deşertificate, cum e zona din Măguri Răcătău. Am survolat-o şi cu elicopterul. Este o zonă în care nici muşchiul nu mai stă pe stâncile respective. Atât de agresivă a fost intervenţia în acea zonă a pădurilor încât deja lucrurile sunt greu de repopulat, de reîmpădurit”, a declarat prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.


Mascaţii au descins în luna mai în Măguri Răcătău şi au efectuat mai multe percheziţii la persoane bănuite de de furt şi tăieri ilegale de arbori. În urma activităţilor au fost ridicaţi în vederea confiscării aproximativ 22 de metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, trei motoferăstraie, unelte şi s-a dispus indisponibilizarea a patru instalaţii de prelucrare/debitare lemn.

Citeşte şi: Percheziţii la mafia lemnului din Măguri-Răcătău – FOTO - VIDEO

Etichete: amenzi pagube
Ultimele Stiri
abonare newsletter