Actualitate

Jocurile şi poveştile populare româneşti, reînviate la Cluj

De distracţie şi voie bună vor avea parte clujenii care vor fi în acest weekend în Parcul Central.

Clujul va găzdui sâmbătă, 27 iunie, și duminică, 28 iunie, în Parcul Central, Festivalul „Bucurie în Miscare" şi „Ziua Universală a Iei”.

Organizatorii vor în acest fel să le ofere copiilor din ziua de astăzi bucuriile şi jocurile „expirate”, precum lapte gros sau ţară ţară vrem ostaşi. Cele două evenimente vor îmbina mişcarea în aer liber cu tradiţiile, jocurile şi poveştile populare româneşti.  


„Bucurie în Mișcare” este un festival al sportului și competiției în comunitate în agenda căruia sunt înscrise o serie de happening-uri și evenimente sportive.

Primul obiectiv al festivalului este încurajarea unui număr cât mai mare de persoane, în mod special copii, tineri și persoane sedentare, să facă mai multă mișcare împreună. Cel de-al doilea obiectiv important este promovarea în comunitate a liceenilor cu performanțe deosebite din județul Cluj. Elevii vor lua parte în perioada 17-23 iulie la „Creatori de viitor”, proiect desfășurat în Cluj-Napoca și care reunește elevi de liceu cu performanțe școlare deosebite din întreaga țară.


„Ne propunem să oferim o recunoaștere bine meritată acestui  grup de liceeni deosebiți care urmează să ia parte la ediția din acest an a proiectului Creatori de viitor. Totodată, vrem să mobilizăm mii de oameni să iasă din casă, să alerge în cadrul activităților, să ia parte la competiții distractive, să se bucure și să concureze împreună”, a declarat Ovidiu Neamțu, inițiator al campaniei.

Evenimentul „Ziua Universală a Iei – tradiţii, jocuri şi poveşti româneşti pentru copii”, este organizat de Şcoala de Joacă din Bucureşti şi se află la cea de-a treia ediție şi este parte din comunitatea social-media  „La Blouse Roumaine”.


„Am ales anul acesta Clujul, fiind Capitala Europeană a Tineretului pentru a spune lumii întregi adevărata poveste a României. Ne propunem să reîntoarcem copii la tradiţii, să-şi însuşească adevaratele valori şi să redescopere jocurile şi poveştile româneşti: Caloianul, Paparudele, Podul de Piatra, Baba Gaia, Baba Garba, Ţurca, Lapte gros, Ţară Ţară vrem ostaşi, Baba Oarba, Elasticul, Raţele şi vanătorii, Şotron, Alunelu, Batistuţa… sunt doar câteva din jocurile noastre tradiţionale pe care le-am pregătit pentru aceste zile de joacă românească”, a precizat Oana Popa, managerul proiectului Şcoala de Joacă.

 Cei mici vor putea să modeleze în lut sau să realizeze păpuşi din lemn.


„În plus, copiii vor putea participa la atelierele noastre de meşteșug oferite de Asociația Meşterilor Populari din Cluj Napoca: modelăm în lut, facem păpuşi din lemn, aţă şi pânză, confecţionăm trăistuţe și zgărdane, pictăm pe lemn şi sticlă, facem coroniţe de sânziene şi aflăm povestea lor, învăţăm să coasem şi să descifrăm semnele de pe ie, facem parada iei cu premii, ne jucăm de-a basmele românești şi facem cea mai tare expoziţie foto cu copii din toată lumea îmbrăcaţi în ie”, a menţionat Oana Popa.

De asemenea, cei prezenţi vor putea participa şi la o expoziţie a iei.


„Vom organiza şi o expoziţie a iei unde vom vedea de la cele mai vechi ii până la cele mai noi şi vom spune lumii întregi povestea lor. Până în prezent s-au alăturat campaniei noastre, pe lângă judeţele din ţară, alte 24 de ţări de pe 4 continente unde copiii vor îmbrăca ia şi se vor juca româneşte după programul dat de Şcoala de Joacă din România. Îi aşteptăm aşadar, pe cât mai mulţi copii îmbrăcaţi în ie să vină în zilele de 27 şi 28 iunie în Parcul Central să scriem împreuna povestea României. Povestea se scrIE şi merge mai departe, tradiţIA e vie, copilărIA se joacă româneşte”, a concluzionat Oana Popa, managerul proiectului Şcoala de Joacă.

Evenimentele sunt iniţiate şi coordonate de către Asociaţia 11 Even Cluj-Napoca în parteneriat cu Şcoala de Joacă București și primăria municipiului Cluj-Napoca. Susținătorul principal al evenimentelor este compania Kaufland România.

abonare newsletter