Actualitate

Duşa cere reintroducerea stagiului militar, însă tinerii nici nu vor să audă. Metodele inedite prin care se FENTA armata: De la tăierea degetului până la simularea nebuniei

Mircea Duşa a făcut un anunţ foarte important şi a spus că este nevoie de reintroducerea stadiului militar pe bază de voluntariat. Ministrul Apărării a declarat că este urgentă trecerea legii prin Parlament. Tinerii români care nu îşi doreau să facă stagiul militar se foloseau de fel de fel de metode pentru a evita haina militară.

Mircea Duşa a făcut un anunţ foarte important şi a spus că este nevoie de reintroducerea stadiului militar pe bază de voluntariat. Ministrul Apărării a declarat că este urgentă trecerea legii prin Parlament.

Aflat la Sibiu, luni, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, Mircea Duşa a cerut reintroducerea stadiului militar pe bază de voluntariat. „E necesar ca urgent să trecem prin Parlament Legea privind rezervistul voluntar, care va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat”, a declarat Dusa.


Cu această ocazie, ministrul Apărării a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în acest an, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar.

Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care România intră în război, spune un oficial al Armatei.


Cum fentau „băieţii deştepţi” Armata

În perioada în care stagiul militar era obligatoriu, românii se foloseau de diverse tertipuri pentru a evita sau amâna Armata.

În cazul în care „aveai pe cineva” la Departamentul de Recrutări, erai binecuvântat. Când îţi venea rândul şi dosarul ajungea la mâna ofiţerului era pus din nou în sertar, astfel încât mai trecea o perioadă până când erai chemat.


O metodă dură folosită de „extremişti” era tăierea degetului arătător pentru a nu putea pune degetul pe trăgaci.

Unii români alegeau calea prostiei. La interviul de recrutare făceau „pe proştii”, astfel că, se prefăceau că nu înţeleg întrebările sau ofereau răspunsuri fără sens.


„La un metru de casă”

Printre momentele memorabile se numără şi o secvenţă în care un „băiat deştept al sistemului” din Cluj, întrebat fiind de ofiţerul de la Departamentul de Recrutări unde vrea să fie trimis în Armată, el a răspuns: „La un metru de casă”. Pentru că „pila” nu a reuşit să-l salveze, răspunsul ofiţerului i-a luat prin surprindere pe toţi cei aflaţi în sală: „Aduceţi o hartă si daţi-mi un metru”. Ofiţerul clujean a măsurat un metru pe hartă de la Cluj până în Moldova, astfel că, tânărul cu pile a fost trimis în estul ţării la câteva sute de kilometri distanţă.

Printre cele mai vehemente persoane care se opuneau stagiului militar erau pocăiţii. Ei încercau prin toate tertipurile să evite Armata pentru că nu le permitea religia să pună mâna pe armă. Însă la presiunile comandanţilor ei cedau şi acceptau stagiul.


Tinerii vânjoşi care arătau bine se căsătoreau la 18 ani şi făceau cât mai mulţi copii, în aşa fel încât, erau nevoiţi să-i grijească pe cei mici.

Simularea unei boli psihice - o armă cu două tăişuri

Pentru un tânăr care îşi dorea să scape de Armată, cel mai simplu era să simuleze că e „bolnav la cap”. „Un medic poate fi păcălit cu greu. Dar sunt şi cazuri în care, deşi tânărul nu e bolnav, medicul trebuie să fie atent la implicaţiile trimiterii lui în armată”, a declarat prof. dr. Aurel Papari, medic psihiatru, fost preşedinte al unei comisii judeţene de recrutare/încorporare, potrivit Adevarul. Un caz dramatic s-a petrecut înainte de '89. Un tânăr care simula că e bolnav psihic a fost totuşi încorporat. Imediat după aceea, în unitate, soldatul a vrut să-şi însceneze o tentativă de suicid, pentru a fi lăsat la vatră. Soldatul a convenit cu un camarad ca acesta să intre peste el în cameră şi să-l „descopere” exact în momentul în care se spânzura. Din nefericire, colegul care trebuia să-l salveze a fost oprit pe drum de un superior, care i-a ordonat să meargă în altă parte. Din acest motiv, soldatului care voia doar să scape de Armată sinuciderea i-a reuşit perfect: a murit spânzurat.

Mită la medici

O altă posibilitate de evitare a serviciului militar era şi mita pentru un medic din comisia care efectua verificarea la recrutare şi care să-l declare inapt.

Ca să aibă ce mânca, băieţii din familii sărace dădeau buzna la încorporare Pentru că în unele zone din ţară, un tânăr nu este considerat bărbat până nu îşi efectuează stagiul militar, există şi situaţii în care familiile ascundeau, în fata medicilor militari, bolile copiilor. Trimişi să-şi facă anumite analize, tinerii dădeau o „atenţie” şi veneau cu adeverinţe false că ar fi apţi de armată. Aşa se explică faptul că au fost descoperiţi soldaţi bolnavi de tuberculoză.

„Nu şi-au făcut nici măcar un micro la plămâni şi ajung cu TBC în armată, unde pot îmbolnăvi întreaga unitate”, spunea generalul dr. Ion Pascu. Unele familii, foarte sărace, vedeau în Armată singura şansă pentru copiii lor. Chiar dacă nu reuşeau să rămână angajaţi în Armată, cel puţin un an de zile, cât sunt militari în termen, ele scăpau de o gură de hrănit.

Pe de altă parte, erau şi tineri sănătoşi tun care evitau să facă armata. Unii aveau motive întemeiate: teama de a nu-şi pierde locul de muncă, dorinţa de a urma o facultate etc. Cei care aveau bani se înscriau anual la o facultate particulară şi veneau la centrul militar cu adeverinţă de student. O asemenea variantă de amânare a Armatei îi costa, în fiecare an, în jur de 400-500 de dolari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter