monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Mitropolitul Andreicuţ, în pelerinaj secret în Rusia. Ierarhul, însoţit de liderii PSD Bistriţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Radu Moldovan (PSD) a petrecut prima parte a lunii iunie în concediu, în Rusia. Împreună cu el au mers apropiaţi, primari din acelaşi partid, preoţi şi chiar ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ca să nu se deconspire, pelerinii au avut interzis la postările pe Facebook.

sursa foto adevarul.ro

Radu Moldovan (PSD), preşedintele de Consiliu Judeţean Bistriţa-Năsăud şi-a luat un concediu „de rugăciune“ la începutul verii 2015 şi a mers în Rusia, alături de colegii de partid, dar şi de mai marii Bisericii Ortodoxe, scrie adevărul.ro.

La excursie au participat Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, protopopul de Bistriţa Alexandru Vidican şi mai mulţi preoţi care au luat la pas biserici din Moscova şi Sankt Petersburg. Alături le-au fost şi primarul oraşului Beclean Nicolae Moldovan (PSD), primarul comunei Budeşti Vasile Codrea (PSD), primarul comunei Zagra, Dumitru Buşcoiu (trecut de curând la PSD de la PDL) şi primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, şi el trecut de curând la PLR de la PNL.


Nu au lipsit nici şefii de instituţii, fiind prezent managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa Mircea Gelu Buta şi şeful Finanţelor Publice, Cristian Parasca. În total, câteva zeci de persoane au ales să îşi petreacă concediul de odihnă „în rugăciune“ în Rusia. Pelerinajul s-a desfăşurat în perioada 2-14 iunie, chiar în perioada în care pentru prim ministrul Victor Ponta au început problemele cu DNA-ul.

Grupul de „pelerini“ a avut parte de o mini-croazieră pe râul Moscova şi de una pe Lacul Ladoga. Participanţii au ajuns inclusiv la mormântul lui Fedor Dostoievski, scriitorul simbol al Rusiei, şi au marcat ziua naţională a ţării pe care o vizitau în Piaţa Roşie din Moscova.


Întreaga excursie trebuia să rămână departe de ochii curioşilor şi mai ales a presei, motiv pentru care surse „Adevărul“ susţin că „pelerinii“ au avut interdicţie să posteze pe Facebook şi pe alte reţele de socializare detalii despre deplasare şi fotografii din Rusia.

Cel care ar fi impus această interdicţie ar fi fost tocmai baronul Radu Moldovan. Singurul care a îndrăznit să le arate prietenilor minunăţiile Rusiei a fost primarul din Budeşti, Vasile Codrea, care însă s-a asigurat că este singur în fotografii şi nu alături de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ sau alături de preşedintele de CJ Radu Moldovan.


Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Bogdan Ivan Gruia, care a însoţit grupul de pelerini, a fost rugat să explice provenienţa sumelor care au asigurat fiananţarea acestei excursii. „Este vorba despre fonduri proprii, avem chitanţe pentru a demonstra acest lucru. A fost vorba despre un concediu de odihnă, normal că este făcut pe banii noştri, ai fiecăruia. Nu înţeleg de ce lumea e aşa interesată de unde şi-a făcut concediul preşedintele (n.r. - Radu Moldovan)“, a precizat Bogdan Ivan.

La scurt timp după ce presa locală a descoperit fotografiile, imaginile în care apărea şi preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan au dispărut ca prin minune de pe blogul preotului.


Aceasta nu este singura excursie pe care Radu Moldovan o face alături de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ. Anul trecut, tot în timpul concediului de odihnă, însă în luna ianuarie, preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, alături de mai mulţi colegi de partid, funcţionari şi preoţi au vizitat locurile sfinte din Israel, Egipt şi Iordania, Ierusalim şi Siria. În total aproape 60 de persoane l-au însoţit pe Radu Moldovan şi pe Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ în locurile sfinte, într-un pelerinaj ce s-a întins pe 10 zile.

Potrivit vicepreşedintelui de Consiliu Judeţean Dorin Popescu, costurile acestei excursii s-au ridicat la 1.000 de euro de persoană. Şi atunci purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bogdan Ivan, care a participat şi el la excursie, a susţinut că fiecare şi-a plătit din buzunarul propriu acest concediu. Deşi şi acea excursie trebuia să fie ţinută departe ochii indiscreţi ai presei şi atunci au „scăpat“ pe Internet mai multe detalii şi fotografii despre deplasare. Cel care a fost indiscret atunci a fost vicepreşedintele de Consiliu Judeţean Alexandru Pugna.