Actualitate

Parlamentarii britanici susţin organizarea unui referendum privind apartenenţa la UE

Parlamentarii britanici au susţinut, marţi, cu o majoritate covârşitoare organizarea unui referendum privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, relatează BBC News Online.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 544 de voturi pentru şi 53 împotrivă. Conservatorii şi laburiştii au susţinut proiectul de lege, în timp ce Partidul Naţional Scoţian (SNP) s-a opus. Proiectul va fi supus acum unei a doua lecturi şi va fi examinat de o comisie parlamentară.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat că unei "generaţii" i-a fost negat dreptul de a-şi exprima opinia cu privire la locul Marii Britanii în Europa, iar publicul trebuie să aibă acum ultimul cuvânt.


"Avem nevoie de o schimbare fundamentală în modul în care operează Uniunea Europeană. Acum este o uniune care are în centrul său o zonă euro cu 19 membri care îşi vor aprofunda integrarea", a declarat Hammond. "Prin urmare este nevoie de o recunoaştere explicită că cei care nu fac parte din acest nucleu nu trebuie să urmeze o uniune mai strânsă. Trebuie să existe o protecţie explicită a intereselor celor care nu sunt membri ai zonei euro în timp ce UE merge mai departe", a adăugat el.

Laburiştii s-au opus referendumului în timpul campaniei pentru alegerile generale dar de atunci şi-au schimbat opinia, declarând că nu se vor opune legii, deşi vor încerca să obţină mai multe schimbări. Ministrul de Externe al Guvernului din umbră, Hilary Benn, a declarat că laburiştii vor face o campanie puternică pentru ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene, contrastând puternic cu ceea ce el a numit semnale confuze din partea Guvernului.


Fostul lider al SNP Alex Salmond a declarat că "nimeni nu crede" că David Cameron vrea să scoată Marea Britanie din UE şi a sugerat că proiectul a fost conceput astfel încât să calmeze parlamentarii conservatori. "Această lege se bazează pe un nonsens şi o contradicţie", a adăugat el. "Premierul propune organizarea acestui referendum ca o tactică politică ... şi de aceea există atât de multă suspiciune, nu numai în rândul oponenţilor Europei, ci şi a celor care sunt susţinători ai Europei", a continuat el.

Ultimele Stiri
abonare newsletter