monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Începe o săptămână plină la TIFF 2015

După un weekend cu săli pline și o deschidere cu peste 2500 de spectatori, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă cu un program încărcat de filme bune și evenimente speciale.

În primele 3 zile de festival, studenții s-au bucurat de filme, concerte și party-uri la TIFF Campus, la Castelul Banffy de la Bonțidaau descins fascinanții Compagnie des Quidams, și a avut loc cu casa închisă o proiecție a lui Kurt Cobain: Montage of Heck. Urmează o săptămână de proiecții, dezbateri și concerte.

CINE-PISICINĂ. Luni, 1 iunie, de la ora 20.30, la piscina clubului Moving din Hotel Belvedere, clujenii sunt așteptați la o experiență inedită, în costume de baie. Va fi proiectat filmul Short Plays, un colaj unic cu 31 de povești despre febra fotbalului, regizate de tot atâția cineaști dintre cei mai apreciați ai lumii, printre care Gaspar Noé, Carlos Reygadas, Vincent Gallo, Apichatpong Weerasethakul și Karim Aïnouz.


CINE-CONCERTE. O experiență memorabilă promite evenimentul de luni, de la 21.00, la Casa de Cultură a Studenților. Ultima capodoperă a lui F.W. Murnau - Tabu - va fi acompaniată live de Christine Ott, una dintre cele mai bune interprete din lume la ondes martenot. Artista a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen, Noir Désir. Marți, 2 iunie, de la 19.30, la Opera Maghiară din Cluj, are loc proiecţia unică a versiunii restaurate a unui film realizat de câştigătorul premiului Oscar Michael Curtiz (Casablanca), și filmat la Cluj acum 100 de ani. Proiecția Escortata / The Exile va fi acompaniată live de orchestra Operei. Evenimentul este prezentat de MOL.

TIFF LOUNGE. Marți, 2 iunie, încep și întâlnirile de la TIFF Lounge, moderate de jurnalistul Mihnea Măruță. Seria va fi deschisă de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, care va vorbi cu publicul despre secretele din spatele selecției de anul acesta. În zilele următoare, la TIFF Lounge vor vorbi regizorii români premiați la Cannes, actorii Isaach de Bankolé, Marin Moraru sau Nastassja Kinski.


SEARA NORVEGIANĂ. În cadrul focusului Norvegia, seara de marți, 2 iunie, la Casa de Cultură a Studenților, vine cu un film și două concerte cu iz scandinav și cu intrare liberă. De la 18.30 va fi proiectat Beatles (r. Peter Flinth), o poveste tandră și amuzantă despre prietenie în plină frenezie Beatles. De la 22.00, Jonas Alaska va încinge atmosfera cu imnuri folk-pop. Muzicianul este recunoscut pentru versurile foarte personale și melodiile care prind de la prima ascultare, iar la TIFF vine alături de Billie Van, colaboratoarea sa din zona rockabilly-ului.De la 23.00, va cânta Einar Stray Orchestra, o mini-orchestră de cinci tineri norvegieni versatili, care îmbină sunetele jucăușe indie-pop cu post-rock-ul.

COMOARA DE LA VLAHA. TIFF a pregătit un eveniment special în mijlocul naturii, tot marți, 2 iunie. Începând cu ora 18.00, va fi organizată o vizită la Arkhai Sculpture Park, parcul de sculpturi din fân de la Vlaha. De la ora 21.45 va fi proiectat Comoara, de Corneliu Porumboiu, câștigător al premiului Un Certain Talent la Cannes acum o săptămână. Arkhai Sculpture Park a fost înfiinţat în 2008 de către artistul vizual clujean Ernő Bartha. Parcul se întinde pe un hectar, iar pe suprafaţa lui sunt amplasate sculpturi monumentale din fân. Tot la ora 18.00, dar la Cinema Mărăști, începe proiecția specială a filmului La patru pași de infinit (r. Francisc Munteanu), în onoarea actriței Irina Gărdescu. Proiecție realizată cu sprijinul Casei de Cultură Municipale Cluj-Napoca.


CASA TIFF. La Casa TIFF, continuă concertele seară de seară. Luni pot fi văzuți din nou francezii de la Zenzile, alături de românii de la The Dream Diggers. Trupa bucureșteană este completarea perfectă pentru Zenzile, cu muzica lor „dub urban, industrial”. Live, vor oferi un concertexploziv,cu melodii hipnotice, începând cu ora 21.30. Marți, de la 22.00, un cu totul alt stil va fi explorat de Open Source Trio. Jazz-ul trupei fondată în Olanda în 2010, într-un proces curent de cucerire a Europei, este influențat de muzica clasică, funk, latino, etno, rock și muzică electronică.

Tot luni, iau startul sesiunile de lucru și întâlnirile din cadrul Transilvania Pitch Stop și Transilvania Talent Lab. Producătorii Tudor Giurgiu și Tudor Reu sunt doi dintre primii traineri. Pe 2 iunie, de la 10.00, sub egida „25 de ani de TVR Cluj”, la TIFF Lounge vor avea loc dezbateri și proiecții care vor aduce în atenţia publicului cele mai noi proiecte editoriale, dar şi emisiuni consacrate ale studioului local.


FILME. În Piața Unirii Open Air, luni, vine unuldintrecele mai așteptate documentare ale anului, despre celebrul fotbalist, Messi (r. Álex de la Iglesia). Marți, va fi proiectat La jumătate de drum / Halfway, în regia lui Geoffrey Enthoven, prezent la proiecție, o poveste cu fantome, într-un conac Art Nouveau. Luni, de la 20.00, la Cinema City Iulius, vine câștigătorul premiului Teddy anul acesta la Berlinale, Nasty Baby, cu Kristen Wiig, în secțiunea foștilor laureați ai TIFF-ului, Suspecți de serviciu.

Competiția continuă la Cinema Victoria cu Regii capitulează, Parisul nordului, Incendiul, Plan pe șase ani, 10.000 de kilometri, 600 de mile și câștigătorul Un Certain Regard, Despre oameni și oi / Rams. Marți este o zi plină și pentru invitați: la discuțiile de după proiecții vor fi prezenți, printre alții, Violeta Bava - de la ora 17.30, la Cinema City Iulius - membră a juriului competiției TIFF 2015, dar și producătoare a filmului Două împușcături / Dos disparos (r. Martin Rejtman). La una dintre premierele internaționale ale festivalului, din secțiunea Umbre - Canalul răzbunării / The Revenge Channel (r. Hisatake Kikkawa), vor fi prezenți atât regizorul, cât și scenaristul Daisuke Miyazaki și actrița Kazuha Komiya - tot de la ora 17.30, dar la Cinema Victoria.

Etichete: filme program tiff