monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan, cercetat de ANI pentru conflict de interese

Agenţia Națională de Integritate (ANI) îl cercetează pe primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan, pentru conflict de interese. ANI îl acuză pe Moroşan că şi-a angajat soţia manager la spital.

„În calitate de primar, Mircea Moroşan a semnat dispoziția prin care s-a aprobat numirea soției sale în funcția de Manager al Spitalului Orășenesc Huedin, contractul de management, precum și dispoziții și acte adiționale ulterioare, prin care se aprobă prelungirea contractului de management, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit ANI, în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2013, soția sa a obținut de la Spitalul Orășenesc Huedin venituri din salarii în cuantum de 140.715 lei.


Mircea Moroşan a fost informat despre faptul că este cercetat de către ANI şi a depus un punct de vedere scris la dosarul de evaluare.

Potrivit articolului 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.


„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai precizează ANI.

"Este vorba de un vid legislativ. Ei confundă venitul material cu salariul. În anul 2010 a fost un concurs organizat de DSP şi Consiliul de Administrare. Vreau să-i dau un judecată la Curtea de Apel. Dacă ar fi să ne luăm după ce zic ei toţi primarii sunt în incompatibilitate pentru că ei îşi semnează salariul", a declarat primarul Huedinului, Mircea Moroşan.