Actualitate

Fug politicienii! După Oleleu, renunță şi Vakar Istvan!

După demisia, la sfârșitul săptămânii trecute, a lui Ioan Oleleu (PSD) din funcția de consilier județean, mâine, Vakar Istvan (UDMR) va renunţa la atribuțiunile de președinte interimar al Consiliului Județean Cluj.

Demisia lui Oleleu din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj i-a lăsat calea liberă lui Mihai Seplecan să ajungă la şefia judeţului.

Chiar dacă în ultima perioadă s-au făcut tot felul de calcule politice şi scenarii, vorbindu-se chiar şi de o trădare pentru ca Seplecan să nu ajungă să conducă Consiliul Judeţean Cluj, consilierii judeţeni par decişi să-l voteze.


În şedinţa de mâine, Seplecan şi-ar putea vedea visul cu ochii şi anume acela de a conduce Consiliul Judeţean Cluj fără teamă că hotărârea prin care va fi ales va fi atacată în instanţă. Consilierii judeţeni vor lua act, oficial, de încetarea, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului lui Ioan Oleleu de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, prin demisie. Un alt punct fierbinte de pe ordinea de zi îl constituie proiectul de hotărâre privind alegerea noului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, în locul de vicepreşedinte declarat vacant ca urmare a demisiei lui Ioan Oleleu.

„Sunt convins că mâine toţi colegii mei mă vor susţine şi vom dovedi că PNL e un partid unic, organizat şi puternic. Am încredere în colegii mei. Vreau să le mulţumesc pe această cale colegilor de partid. De asemenea, vreau să le mulţumesc colegilor din grupul independenţilor pentru susţinere. Nu declar mai multe decât după votul final”, a precizat Seplecan, care a respins categoric posibile jocuri de culise.


Dacă Seplecan va fi votat vicepreşedinte al CJ Cluj, un scenariu plauzibil este acela în care actualul preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan îşi va da demisia din funcţie, urmând a se organiza o a doua şedinţă de CJ, de data aceasta una extraordinară, în care Seplecan va fi propus (şi votat?) pentru a-i lua locul lui Vakar.

Liberalii aşteaptă ca Vakar Istvan să renunţe la funcţia de preşedinte al CJ Cluj, urmând ca aceasta să fie preluată de Mihai Seplecan. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, consilierii judeţeni PNL sunt decişi să iniţieze un proiect de hotărâre prin care să-i fie retrase lui Vakar aceste prerogative.


Județul și comunitățile sunt mai importante ca persoana. Prin urmare, după ce colegul (n. red. – Mihai Seplecan) își obține funcția de vicepreședinte, eu renunț la atribuțiile primite de la plenul CJ și le repun în mâna celor care mi le-au încredințat”, a declarat Vakar Istvan pentru Monitorul de Cluj.

Trădare în CJ Cluj?

Gazeta de Cluj a scris despre faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, ar fi împărţit cărţile pentru o posibilă trădare la votul de mâine.


„La Varşovia, Vakar, împreună cu Vasile Sălătioan (PSD), Lörinczi Zoltán László (UDMR) şi omul cheie Alexandru Coroian (ex PDL, actual PNL) au conceput o strategie pentru ca Seplecan să nu primească voturile necesare pentru a ajunge vicepreşedinte. Un alt aspect era scoaterea din funcţie a actualului vicepreşedinte Horaţiu Cătărig şi înlocuirea acestuia cu Călin Tuluc. Ambii fac parte din acelaşi ex PDL, dar nu mai sunt pe placul lui Alin Tişe, senatorul ce trage sforile principale din noul PNL”, scrie Gazeta de Cluj.

Este de notorietate faptul că vechii PDL-işti nu îl înghit pe Seplecan şi şi-ar dori la conducerea instituţiei pe oricine altcineva, numai pe el nu.


Atât Vakar Istvan, cât şi Alexandru Coroian, au respins categoric că astfel de discuţii ar fi avut loc. De cealaltă parte, şi grupul independenţilor din CJ Cluj afirmă că îl susţine pe Seplecan pentru şefia judeţului.

„Grupul independenţilor va vota cu Mihai Seplecan. Dacă prima dată l-am votat, nu văd de ce nu l-am vota şi de această dată. Noi rămânem constanţi primului vot. Avem această opţiune. Matematica nu minte niciodată: patru nu e egal cu doi”, a precizat şi consilierul judeţean Rareş Rusu.

Oleleu pleacă de tot din CJ Cluj

Ioan Oleleu (PSD) a demisionat şi din funcţia de consilier în Consiliul Judeţean Cluj. Potrivit unor surse, în locul său va veni Ioan Deac (PNL Câmpia Turzii). Motivul pentru care ar fi făcut acest gest ar fi că Oleleu doreşte să se întoarcă pe vechiul său post de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj.

În urmă cu o lună, Monitorul de Cluj scria că vicepreşedintele Ioan Oleleu urmează să se retragă de la şefia Consiliului Judeţean. Demisia lui Olelelu va schimba configuraţia în Consiliul Judeţean Cluj. PSD va rămâne fără un consilier, în timp ce tabăra liberalilor din forul judeţean ‘’îngroaşă” rândurile, potrivit listei cu care USL a candidat la alegerile locale. Astfel, pentru opoziţie aceste schimbări înseamnă o mai mare putere de decizie.

Seplecan şi scurtul mandat la şefia CJ Cluj

În luna iunie 2014, Mihai Seplecan a mai fost ales preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Cluj pentru o perioadă scurtă de timp, hotărârea prin care acesta a fost ales fiind atacată în contencios administrativ de Prefectura Cluj.

O lună mai târziu, în iulie 2014, Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a fost revocat, din nou, din funcţie, iar Seplecan a fost numit preşedinte interimar. Şi această hotărâre a fost atacată în contencios administrativ de Prefectura Cluj.

În scurta perioadă cât a ocupat fotoliul de preşedinte al CJ Cluj, Seplecan a cerut demisia directorilor regiilor din subordinea instituţiei, a solicitat Serviciului Audit Intern din cadrul instituţiei începerea, în regim de urgenţă, a misiunii de audit la toate entităţile subordonate forului administrativ judeţean, inclusiv la Consiliul Judeţean Cluj şi a organizat mai multe deplasări în teritoriu pe şantierul viitorului Centru de Deşeuri şi la drumul turistic Răchiţele- Ic-Ponor, proiecte care se desfăşoară din fonduri europene, unde a pus faţă în faţă responsabilii de proiect cu reprezentanţii mass media pentru a dezbate problemele de la cele două obiective.

Ultimele Stiri
abonare newsletter