monitorulcj.ro Menu
Actualitate

O celebră mascotă americană a fost amplasată pe malul Someșului FOTO

Primăria Cluj-Napoca a inaugurat sâmbătă o nouă atracție pentru clujeni, amplasată pe aleea de acces către Parcul Rozelor, pe malul Someșului. Este vorba despre „Nelson, The Sock Monkey”, oferit de oraşul înfrăţit Rockford, din Illinois, Statele Unite ale Americii. Monumentul reprezintă cadoul oferit de municipalitatea din Rockford cu ocazia aniversării a 10 ani de înfrăţire.

Mascota „Nelson, The Sock Monkey” este amplasată în zona dedicată oraşelor înfrăţite de pe malul râului Someş, alături de alte construcții sau obiecte simbolice pentru orașe cu care Clujul are relații de înfrățire, precum cabina telefonică britanică – oferită de către orașul înfrățit din UK, Rotherham, masa din granit de la Namur, Belgia, sau panourile cu reproduceri istorice din Suwon, Coreea de Sud. Acest proiect continuă în fiecare an cu câte un astfel de simbol care să le amintească clujenilor de aceste parteneriate instituționale cu diverse comunități din lume.

Pentru a realiza acest proiect, Comitetul pentru Oraşe Înfrăţite al oraşului american Rockford a organizat în data de 28 februarie a.c. cea de-a VI-a ediţie anuală a Sărbătorii Mărţişorului. Evenimentul, organizat cu scopul promovării tradiţiilor şi culturii româneşti, a potenţialului turistic al municipiului Cluj-Napoca, precum şi a relaţiei de înfrăţire dintre cele două oraşe, a reunit peste 140 de participanţi.


În cadrul evenimentului participanţii au avut ocazia de a se familiariza cu tradiţiile româneşti, prin degustarea de preparate culinare tradiţionale precum varză à la Cluj şi au asistat la un spectacol folcloric autentic susţinut de Rockford Dance Company pe muzica specifică oraşului înfrăţit „M-am suit în dealul Clujului”.

Momentul principal al evenimentului l-a reprezentat licitaţia organizată cu scopul strângerii de fonduri în vederea realizării unei mascote a oraşului Rockford, o parte dintre obiectele licitate fiind oferite de către Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni. Mascota oraşului Rockford, „Nelson the Sock Monkey”, realizată de Turdor Oltean şi Diana Matei, studenţi la artă şi arhitectură în Cluj-Napoca şi finanţată de oraşul Rockford este oferită cadou municipiului.  Cei doi au fost câştigătorii ediţiei din anul 2010 a concursului de confecţionare de mărţişoare organizat de Transylvania College în parteneriat cu Primăria muncipiului Cluj-Napoca, premiul constând într-o vacanţă în oraşul Rockford în vara anului 2010.