Actualitate

Liderii europeni s-au supărat pe Viktor Orban

Partidul Popular European (PPE) i-a dat joi, 21 mai, un ultimatum premierului ungar Viktor Orban în chestiunea pedepsei cu moartea, avertizându-l că, dacă va pregăti un proiect de lege pentru reintroducerea acestei pedepse, atunci partidul său Fidesz va fi exclus din grupul popularilor europeni.

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, a declarat că pentru popularii europeni „există linii roșii foarte clare ce nu pot fi depășite, printre acestea fiind și pedeapsa cu moartea”. „PPE este un partid cu puternice convingeri umaniste, total incompatibile cu pedeapsa cu moartea”, a adăugat eurodeputatul.

„Vreau să fie foarte clar că numai pregătirea unei astfel de legislații în Ungaria va însemna excluderea imediată a Fidesz”, partidul condus de Orban, din grupul popularilor europeni, unde formațiunea aflată la guvernare la Budapesta are 12 europarlamentari, a insistat Antonio Lopez-Isturiz.


Premierul ungar a intervenit marți, din proprie inițiativă, într-o dezbatere despre Ungaria în Parlamentul European, solicitată de eurodeputați după declarațiile sale despre pedeapsa cu moartea.

Atât în timpul dezbaterii din plen, cât și la conferința de presă ce a urmat, Orban a susținut ideea reintroducerii pedepsei, pe care a calificat-o drept „pedeapsă proporționată”.


Ulterior el a avut și o întâlnire cu ușile închise cu eurodeputații din PPE, care, potrivit declarațiilor acordate agenției EFE de surse din cadrul acestei formațiuni, au avut schimburi dure de replici cu șeful executivului ungar, unii chiar ieșind din sală în semn de protest față de atitudinea sa.

Anterior, Comisia Europeană l-a avertizat pe Orban că articolul 7 din tratatul UE prevede posibilitatea retragerii dreptului de vot în Consiliul European pentru statele care încalcă valorile și principiile europene.

Etichete: fidesz ppe viktor orban
Ultimele Stiri
abonare newsletter