Actualitate

Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, prilej de dublă sărbătoare la Turda

În faţa Catedralei Ortodoxe din Municipiul Turda, la Monumentul Eroilor s-a desfășurat ceremonialul militar-religios pentru a marca Ziua Eroilor.

Delegaţiile oficiale din partea Primăriei Municipiului Turda şi a Consiliului Local Turda au asistat la intonarea Imnului de Stat al României, la serviciul religios organizat cu această ocazie şi la defilarea Gărzii de onoare.

Manifestarea a fost organizată de către Consiliul Local şi Primăria Municipiului Turda, în parteneriat cu Garnizoana şi bisericile româneşti din Turda.


Printre personalitățile prezente s-au numărat primarul Tudor Ștefănie, viceprimarul Lucian Nemeș, deputatul Mircea Irimie, directorul Companiei de Apă Arieș- Matei Cristian, comandantul garnizoanei Turda col. Costinel Boboc, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor publice, cadre didactice, angajați ai regiilor din municipiu.

Primarul Tudor Ștefănie a amintit printre altele și despre semnificația religioasă a zilei, Înălțarea Domnului, dar a vorbit și despre eroismul ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă.


„Timpul știe să păstreze ca nimeni altul, ce nu trebuie pierdut iar cel care luptă pentru poporul său nu va fi niciodată învins! Eroul este acela care și-a dăruit viața unui lucru mai important decât el însuși, este cel care a trecut prin toate...la 40 de zile de la sfintele sărbători pascale Biserica Ortodoxă Română celebrează Praznicul Înălțării Domnului consacrat ca Zi a Eroilor. Gratitudinea față de toți eroii, jerbele de flori și lumânările aprinse în numele lor, fac din această sărbătoare o adevărată zi de înălțare spre adevăr șI credință. Eroii nu pot fi uitați niciodată, ei vor trăi mereu în inimile noastre… a rostit șeful executivului turdean în alocuțiunea sa.

Deputatul Mircea Irimie a vorbit despre cinstirea și recunoștința pe care o merită eroii neamului românesc.


„Astăzi, clopotele răsună în cinstea eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Le datorăm cinstire şi recunoştinţă, dar mai presus de atât, le datorăm însăşi existenţa noastră ca neam şi popor, libertatea şi pacea de care ne bucurăm astăzi. Depinde de noi să scuturam praful uitării şi indiferenţei de pe sufletele noastre şi să aducem la lumina adevărului, jertfa lor mântuitoare, trăind o viaţă demnă de sacrificiul lor, acţionând în fiecare clipă a vieţii noastre cu conştiinţa identităţii naţionale, a demnităţii şi a mândriei de a fi român. Să ne înălţăm şi noi cu viaţa şi faptele noastre la înălţimea virtuţilor eroilor noştri, să ne reînnoim inimile şi conştiinţele devenind mai buni, mai cinstiţi, mai iubitori şi mai înţelegători unii cu alţii!” transmite parlamentarul turdean.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente din anii 1999 şi 2001 care au proclamat această zi ca sărbătoare naţională bisericească.

Ultimele Stiri
abonare newsletter