Actualitate

Poliţia Cluj poate identifica infractorii mai uşor, de pe camerele video, cu un soft unic în ţară

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj utilizează un soft unic în România, care duce la identificarea mai uşoară şi rapidă de pe camerele video de supraveghere a infractorilor sau a numerelor de înmatriculare ale unor maşini. Softul este folosit de poliţiştii din 50 de ţări, din Europa până în SUA.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a fost dotat cu un soft cumpărat de Primăria Cluj-Napoca, despre care primarul Emil Boc spune că este unic în România şi permite prelucrarea imaginilor de pe camerele video de supraveghere, astfel încât se ajunge la identificarea mai uşoară şi mai rapidă a unor infractori sau a numerelor de înmatriculare ale maşinilor.

Softul, creat de o firmă italiană, este folosit în prezent de poliţiştii din peste 50 de state din Europa, dar şi din SUA. Înaintea achiziţionării noului soft, criminaliştii clujeni lucrau cu un sistem care nu era specializat pentru îmbunătăţirea înregistrărilor video, cu ajutorul căruia se făceau doar simple corecţii de luminozitate, contrast şi culoare.


Un criminalist al IPJ Cluj a explicat cum funcţionează noul soft şi ce rezultate se pot obţine.

Inspectorul principal de poliţie, specialistul criminalist Mihai Teodorescu, lucrează la Laboratorul de investigaţii video şi expertiza imaginilor din IPJ Cluj şi a învăţat rapid cum se utilizează noul soft, despre care spune că este foarte prietenos. În faţa a două monitoare, acesta explică modul de funcţionare a softului.


„Suntem primii din ţară care implementăm acest soft, Amped Five. O direcţie de lucru este investigarea înregistrărilor video sau a fotografiilor, încercând să stabilim cât mai multe informaţii despre persoanele sau maşinile surprinse pe camere. O cameră video surprinde o persoană bănuită că a fi comis o infracţiune, dar nu întotdeauna imaginea este de cea mai bună calitate. Şi atunci intervine softul care exploatează la maximum înregistrarea respectivă, astfel încât îi aducem corecţii şi o îmbunătăţim. Este un soft creat de o firmă italiană, versatil, cu o interfaţă foarte prietenoasă cu utilizatorul şi la care primim constant update-uri”, a spus Teodorescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter