Actualitate

Filme vizionate din piscină şi invitaţi de marcă la TIFF 2015

Cel mai mare festival de film din România începe peste 10 zile la Cluj-Napoca. Între 29 mai și 7 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania va aduce cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. 222 de producții din peste 50 de țări vor rula pe ecrane și circa 850 de invitați români și străini vor ajunge la Cluj în timpul evenimentului.

“Anul acesta vor avea mai multe comedii negre, ca răspuns la comentariile şi observaţiile anterioare, când ni s-a sugerat că sunt prea multe filme triste, deprimate. Ca să păstrăm spiritul TIFF vor fi comedii negre, comedii deştepte, de reflex, nu comedii de multiplexuri”, a declarat Mihai Chirilov, director artistic TIFF, luni la Cluj-Napoca.

“Este o ediţie foarte complexă, mai complexă decât ediţiile trecute, mult mai multe evenimente conexe, programe care nu au prea fost anii trecuţi, evenimente de stradă. TIFF continuă să ofere clujenilor 10 zile de sărbătoare. Peste 220 de filme din ţări exotice Mauritania, Quatar, Emiratele Arabe Unite sau Kosovo. Se vor putea viziona filme la Depozitul de Filme, am reluat colaborarea cu Cinema City din Iulius Mall, vor fi două săli care vor găzdui proiecţii de film”, a precizat Tudor Giurgiu, directorul TIFF.


Cine păşeşte pe covorul roşu

Actrița Nastassja Kinski, una dintre frumusețile marelui ecran, vine pentru prima dată în România, în iunie, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actriță, model și sex simbol al anilor 70-80, Nastassja Kinski a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch. Ea se va întâlni cu publicul din Cluj la proiecția specială a filmului "Paris, Texas" (Palme d’Or, 1984), pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, și va susține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie, de la ora 12.00. La Gala de închidere din 6 iunie, de la Teatrul Național din Cluj, actrița va primi Premiul Special TIFF pentru Contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Invitați speciali vor fi și Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, care își va prezenta filmul “Miraj”, regizorul norvegian Bent Hamer și spaniolul Agusti Villaronga, celebrați în secțiunea 3X3, György Pálfi, care revine la TIFF cu noul său film, „Cădere liberă/ Szabadesés”, în Ziua Maghiară, George Ovashvili, regizorul multi-premiatului „Corn Island”, distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, actorul Ivan Barnev, care va introduce filmul „Lecția / The Lesson”.


Un invitat aparte este controversatul consultant financiar american Martin Armstrong, protagonistul documentarului „Vizionarul/ The Forecaster”. Tot de peste Ocean, cu spijinul American Film Showcase, vor veni Timothy Wheeler, nominalizat la Emmy pentru imagine, care va susține un masterclass, și Jon Reiss, autorul lucrării „Think Outside the Box Office: The Ultimate Guide to Film Distribution and Marketing in the Digital Era”.

La Cluj vor sosi și personalități influente din industria filmului, ca Roberto Olla, directorul executiv al Fondului Consiliului Europei - Eurimages, Matthieu Darras, directorul de programe al TorinoFilmLab, Elin Erichsen, directorul de dezvoltare al Norwegian Film Institute, Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al San Sebastián Film Festival, Dennis Lim, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center, membru al comitetului de selecție pentru New York Film Festival și co-director al New Directors/New Films, Violeta Bava, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film din Buenos Aires – BAFICI. Sunt așteptați la TIFF și actorii Olimpia Melinte, Emilian Oprea, Andreea Vasile, Teodor Corban, regizorii Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Dan Chișu.


Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, cu roluri în filme de Lars Von Trier și Claire Denis, dar și în seria „James Bond” și în „Miami Vice”, vine la TIFF 2015. Publicul din Cluj îl va întâlni pe la proiecția filmului „Miraj / Délibáb” (2014), povestea unui jucător african de fotbal ajuns într-un orăşel maghiar, constrâns să lupte pentru libertate şi pentru propria viaţă. Este al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, iar alături de Bankolé joacă Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu, în rolurile a doi interlopi. Filmul va fi proiectat în cadrul Zilei Maghiare.

Forța și subtilitatea interpretărilor sale l-au impus pe Isaach de Bankolé în cinematografia europeană și în cea americană. Renumitul actor originar din Coasta de Fildeș are o carieră impresionantă, cu peste 60 de roluri în filme și seriale. Cariera sa a debutat în forță, în 1987, cu Premiul César pentru Cel mai promițător actor, pentru performanța din „Black Mic Mac”.


Unul dintre cei mai influenți agenți de casting la ora actuală, Nancy Bishop (SUA), nominalizată la Premiile Emmy pentru castingul peliculei „Anne Frank: The Whole Story” și având în portofoliu peste 80 de producții internaționale mari, va susține un masterclass pentru cei zece actori, precum și o prezentare deschisă publicului la TIFF. Nancy Bishop a lucrat pentru filme ca „Mission Impossible IV”, „Child 44” (r. Ridley Scott) sau „Oliver” (r. Roman Polanski).

PROIECȚII SPECIALE

Șase povești despre răzbunare, în „Wild Tales”, vor deschide TIFF pe 29 mai, ora 20.45, în Piața Unirii Open Air. Festivalul se va închide oficial pe 7 iunie, în același loc, de la 21.45, cu „Trash” un thriller pasionant regizat de Stephen Daldry, cu Rooney Mara și Martin Sheen pe afiș.


Pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, Nastassja Kinski va fi prezentă la proiecția filmului „Paris, Texas” (r. Wim Wenders), câștigător al Palme d’Or în 1984. Mircea Daneliuc, căruia TIFF îi dedică o amplă retrospectivă, se va întâlni cu publicul pe 5 iunie, 20.30, la Cinema Florin Piersic, pentru o proiecție specială „Proba de microfon”.

O noutate în acest an va fi „După 25 de ani”, o secțiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitură 1989 în viețile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care Dessau Dancers și Pioneer Heroes Secțiunea este prezentată în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER).

Pentru nostalgici, conceptul Discotecă le va aduce la Hotel Continental, pe 5 iunie, pe  Silvia Dumitrescu și Stela Enache, la un party cu rom-pop DJ set. Un concept inedit va fi Cine-piscina. În costume de baie, cu un cocktail în mână, spectatorii pot urmări din piscina Clubului Moving al Hotelului Belvedere filmul Short Plays pe 1 iunie, de la ora 20:30.

Biletele vor fi puse în vânzare on-line vineri, 22 mai, pe www.biletmaster.ro. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 25 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 29 mai în Piaţa Unirii și restul locațiilor. Accesul este gratuit la proiecţiile Mănăştur Open Air, Depozitul de Filme și TIFF Campus.

Articol scris de Florina Homei, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter