Actualitate

Care sunt riscurile la care ne expunem când stăm la soare

De cum scăpăm de pragul zilelor reci de iarnă și de cum începem să îmbrățișăm razele calde de soare, ar fi bine să ne gândim din ce în ce mai mult la riscurile la care ne expunem când stăm la soare.

Neinformați putem cădea ușor in plasa ultravioletelor, iar consecințele pot fi grave.

Specialistul în cosmetică, Nicoleta Presecaru, spune că în funcție de tipul de pigment pe care îl avem trebuie să ne alegem și produsele de protecție. Tot ea precizează că încă de la vârste fragede trebuie să începem să  aplicăm produse cu protecție solară începând cu un factor de protecție 50+, dar niciodată sa nu îl coborâm sub pragul de 20 și asta indiferent de vârsta pe care o avem. Recomandările ei vin și în ceea ce privesc tratamentele de hidratare care sunt necesare înainte, dar și după expunerea la soare. Sfatul ei este ca noi să încerăm să evităm razele puternice de soare, iar între orele 10:00-16:00 să nu ne expunem deloc pentru că „expunerea la soare într-un mod excesiv îmbătrânește prematur pielea, iar ridurile apar mult mai repede”. Un alt sfat pe care îl oferă domnișoarelor și doamnelor în mod special ar fi să folosească creme intens hidratante, creme de tipul BB, iar dacă folosesc fond de ten acesta să fie unul cu un factor de protecție ridicat.


Deorece majoriatea nu își permit să ajungă la plajă, sau nu le perimte timpul, fetele și nu numai aleg de cele mai multe ori solarul, acesta fiind o soluție excelentă când vrei să obții un bronz rapid și de durată. „Pentru un bronz corect trebuie să urmați niște pași care trebuie făcuți. Si anume pielea să trebuie să fie exfoliată și hidratată înainte de a întra la solar iar după bronzare, trebuie iar hidratare”, a precizat angajata unui solar.

„Indiferent dacă este vorba despre un adolescent sau despre un adult, expunerea la soare nu face bine organismului. Ar trebui să ne expunem la soare între orele 08:00-10:00 dimineața sau între orele 16:00-19:00 și întotdeauna cu cremă cu factor de protecție, cu SPF, dacă chiar trebuie”, este de părere medicul rezident din anul IV de la specialitatea Dermato-Venerologie, Marina Mihaela.


Dermatoloul precizeză importanța cremelor cu factor de protecție care pe față ar trebui să fie întotdeauna SPF 50, iar pe corp de 30 și trebuie aplicată înaintea expunerii la soare.

Adolescenții sau personele cu tenul foarte sensibil, pot folosi cremele dermato-cosmetice fără frica că acestea ar putea să le închidă porii sau să cauzeze mai multă acnee. „În principiu toate cremele dermato-cosmetice sunt în așa fel concepute ca ele să poată se se adreze mai multor tipuri de ten, indiferent dacă vorbim despre roșeață sau acnee”, a mai spus dermatolugul.


Nu trebuie neglijată vestimentația. „Ar trebui să fie dintr-un material de calitate, să fie din bumbac sau in, un material lejer, hainele să fie mai lărguțe, cât să se permită respirația pielii. Ar fi bine să nu fie foarte colorate pentru că coloranții din haine pot să determine diverse afecțiuni ale pielii, gen dermatrita atopică”, a mai precizat Mariana Mihaela.

Pentru alunițe ar trebui un consult dermatologic o dată pe an pentru un diagnostic. „Soarele este principalul factor implicat în transformarea mailgnă, canceroasă a alunițelor, de aceea este obligatorie protecția solară cu cremă”, a declarat Mariana Mihaela.


Medicul a ținut să precizeze că există o îngrijorare în ceea ce privește cancerul de piele.  „S-a observat în ultimii 20 de ani o creștere marcată a incidenței cancerului de piele în populație și ceea ce este mai trist este faptul că apar cancere la persoane din ce în ce mai tinere. Personal, am văzut cancere la pacienți și de 18-25 de ani și inclusiv pacienți de 25 și 27 de ani care au decedat în urma unor metastaze provenite din aceste alunițe, acești nervi melanocitari care s-au transformat canceros”, a conchis medicul dermatolog.

Conform membrilor Societății Române de Dermatologie (SRD) în România se înregistrează până la 2000 de noi cazuri de cancer de piele pe an.


EuroMelanoma Day este o campanie europeană de prevenție a cancerului de piele ce își propune să ofere informații cu privire la metodele de prevenire a cancerului de piele, dar și informații in legătură cu măsurile de fotoprotecție. Aflată la cea de a X-a ediție, campania se va axa în mod special pe consultațile gratuite oferite tinerilor.

Articol scris de Pop Elisabeta Lucia, studentă la Jurnalism, master Producție Media-FSPAC, UBB, anul II; Eliza Lucaciu, studentă la Jurnalism – FSPAC, UBB, anul III şi Roxana Nastor, studentă la Jurnalism – FSPAC, UBB, anul III.

Ultimele Stiri
abonare newsletter