monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Papa Francisc a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a vizita România

Papa Francisc a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a vizita România, data urmând a fi convenită ulterior, precizează Administrația Prezidențială.

Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, președintele României l-a invitat pe Papa Francisc în România, acesta acceptând cu plăcere invitația. „Președintele României i-a adresat Sanctității Sale invitația de a vizita România. Invitația a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice”, relevă sursa citată.

Potrivit comunicatului, președintele Klaus Iohannis a fost primit în audiență, vineri dimineață, de Papa Francisc, după care s-a întâlnit cu cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat. „În cursul acestor întâlniri deosebit de cordiale, care au avut loc în ziua aniversării a exact 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice, au fost discutate relațiile dintre România și Sfântul Scaun. De ambele părți a fost exprimată satisfacția deosebită cu privire la caracterul excelent în care s-au dezvoltat aceste relații în ultimii 25 de ani. S-a reafirmat, totodată, interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a dialogului și a cooperării bilaterale, cu accent pe domenii precum promovarea libertății religioase, dialogul interreligios și combaterea fundamentalismului. A avut loc, de asemenea, și un schimb de opinii pe teme internaționale de actualitate”, a precizat Administrația Prezidențială.


Președintele Klaus Iohannis anunțase joi, la plecarea în vizita oficială la Vatican, că îl va invita pe Papa Francisc să viziteze România și menționa că dorința autorităților române este ca această vizită să aibă loc în 2018, când se sărbătoresc 100 de ani de existență a României moderne. „Voi adresa o invitație Papei Francisc de a vizita România, am discutat aseară cu Preafericitul Daniel despre această chestiune și Biserica Ortodoxă susține 100% acest demers. Dorința noastră este dacă s-ar putea realiza o astfel de vizită în anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, este anul în care sărbătorim 100 de ani de existență a României moderne. România are, prin istoria și cultura sa, vocația unei relații speciale cu Sfântul Scaun. Dorința noastră este să aprofundăm în continuare această colaborare excelentă care s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani”, a afirmat, joi, șeful statului la Aeroportul Henri Coandă.