Actualitate

Victor Ponta refuză din nou să aplice legea. Un fost subprefect de Cluj îi cere în instanţă 1.195 de lei pe zi, plus alte penalităţi

Fostul subprefect de Cluj, Gyorke Zoltan, a câştigat în instanţă repunerea sa în funcţie, însă Guvernul României, prin Victor Ponta, a refuzat timp de mai bine de o lună să pună în aplicare decizia Curţii de Apel Cluj şi a atacat-o cu contestaţie în anulare. Gyorke îl dă acum din nou în judecată pe Ponta, precum şi pe preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Jozsef Birtalan, pentru că au refuzat să aplice decizia instanţei şi cere amenzi drastice: 1.000 de lei plus 20% din salariul minim brut pe economie (adică 195 de lei) pentru fiecare zi de întârziere a punerii în aplicare a sentinţei, plus alte penalităţi.

Gyorke Zoltan, fost subprefect de Cluj din partea PNL în perioada 2008-2009, a fost dat afară din funcţia de inspector guvernamental al Secretariatului General al Guvernului pe 31 iulie 2013, după ce acesta solicitase Guvernului condus de Victor Ponta să fie repus în funcţia de subprefect, care era vacantă. Guvernul, folosindu-se de ordonanţa de urgenţă 77/2013, pentru reducerea numărului de posturi din administraţia locală, l-a dat însă afară din funcţia de inspector guvernamental pe Gyorke Zoltan. De altfel, OUG 77/2013 a fost ulterior, în 2014, declarată neconstituţională.

Drept urmare, pe 22 octombrie 2013, Gyorke Zoltan l-a dat în judecată pe prim-ministrul Victor Ponta, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, MAI, Ministerul Dezvoltării Regionale, precum şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), solicitând să fie repus în funcţie, iar fostul angajator, Guvernul României prin SGG, să aplice principiul mobilităţii funcţionarilor publici în interesul acestora, adică să-l numească subprefect de Cluj, aşa cum Gyorke ceruse.


Procesul a fost câştigat definitiv de Gyorke Zoltan în 4 martie 2015, când Curtea de Apel Cluj a respins recursurile lui Victor Ponta şi celorlalte instituţii de stat, şi i-a obligat să îl numească pe Gyorke subprefect de Cluj şi să îi plătească salariile indexate şi majorate cu rata inflaţiei, de la data eliberării din funcţie până în prezent, adică pe aproape 2 ani.

Victor Ponta şi Guvernul României nu au pus însă în aplicare această sentinţă în termen de 30 de zile, aşa cum cere legea, ea nefiind respectată nici în ziua de astăzi. Pe 7 mai, Victor Ponta şi restul instituţiilor au atacat din nou sentinţa definitivă, printr-o cale extraordinară de recurs – contestaţia în anulare, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj pe 8 iunie, scrie gândul.info.


Gyorke contraatacă: 1.195 de lei pe zi amendă pentru Victor Ponta, plus 1% penalităţi la suma salariilor restante pe 2 ani

Pentru că Guvernul a refuzat să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei în ce îl priveşte, Gyorke Zoltan a atacat din nou. El a solicitat Tribunalului Cluj să-i pedepsească pe Victor Ponta, prim-ministrul României, şi pe Jozsef Birtalan, preşedintele ANFP, pentru că refuză să aplice legea şi sentinţa instanţei.


Astfel, fostul subprefect de Cluj solicită de la Ponta şi Birtalan despăgubiri de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere în care Guvernul şi Victor Ponta refuză să îl numească în funcţia de subprefect de Cluj (calculat de la 5 martie, a doua zi după sentinţa definitivă), amendă de 20% din salariul minim brut pe economie (adică 195 de lei) pentru fiecare zi de întârziere a punerii în aplicare a sentinţei definitive a Curţii de Apel Cluj, precum şi obligarea lui Ponta şi a lui Birtalan la suportarea de penalităţi de 1% pe zi de întârziere în plata despăgubirii stabilite de instanţă, adică a salariilor restante din perioada iulie 2013-prezent.

Cine este Gyorke Zoltan şi cum i-a dat dreptate instanţa

Gyorke Zoltan, 43 de ani, a făcut parte din PNL şi a fost consilierul personal al lui Marius Nicoară, fostul preşedinte al CJ Cluj, în perioada 2004-2005, apoi directorul de cabinet al secretarului de stat al MAI Liviu Radu, între 2005 şi 2008. În 2008 a devenit subprefect al Clujului, funcţie în care a stat până în 2009, când a fost retras în funcţia de inspector guvernamental, la dispoziţia SGG şi a Guvernului. El a stat în acest post până pe 31 iulie 2013, fără să mai fie numit în vreo altă funcţie publică.


Înainte să fie dat afară, în 2013, Gyorke i-a solicitat primului-ministru Victor Ponta să fie numit din nou subprefect de Cluj, bazându-se pe principiul legii care spune că mobilitatea funcţionarilor publici trebuie să se facă în interesul acestora, iar funcţia de subprefect de Cluj era vacantă. Guvernul a refuzat, ba chiar l-a eliberat de tot din corpul inspectorilor guvernamentali.

În instanţă, Guvernul, Victor Ponta şi SGG au argumentat că Gyorke Zoltan a fost eliberat din funcţie în baza OUG 77/2013 (emisă în iunie 2013), precum şi că solicitarea de transfer într-o funcţie nu este un drept al persoanei interesate, ci o competenţă a angajatorului. Ei au mai arătat că transferul lui Gyorke trebuia să fie aprobat de Prefectura Cluj, lucru care nu s-ar fi întâmplat, pentru că Gyorke nu a „depus diligenţe în realizarea acestui demers”. Guvernul s-a mai apărat spunând că legea nu prevede sancţiuni dacă nu se dă curs unei propuneri de numire în funcţie, astfel că situaţia lui Gyorke era „de strictă interpretare”.


Instanţa Curţii de Apel Cluj a stabilit însă că Gyorke, ca funcţionar public, trebuia să beneficieze de dispoziţia legală care îi era favorabilă, la solicitarea expresă, adică să fie numit în funcţia de subprefect la Cluj, respectând principiul stabilit de lege al mobilităţii în interesul funcţionarului public.

Ultimele Stiri
abonare newsletter