Actualitate

Criza gunoaielor intră într-o fază periculoasă. Groapa de gunoi a fost închisă. Salprest şi Consiliul Judeţean, amenzi uriaşe de la Garda de Mediu

Fără preaviz, miercuri dimineață, Salprest Rampă a anunțat Garda de Mediu, Prefectura Cluj și Primăria municipiului Cluj-Napoca despre decizia de închidere a rampei de gunoi, pentru că s-au atins cotele maxime admisibile conform normelor de mediu de depozitare a deșeurilor menajere. Toți oficialii s-au grăbit să dea declarații, dar nimeni nu a amintit de amenzile de zeci de mii de lei aplicate de Garda de Mediu. Vor fi plătite din buzunarele cetățenilor, desigur!

Salprest Rampă a pus, din nou, pe jar, autorităţile locale şi judeţene după ce astăzi au închis rampa de gunoi.

După o şedinţă fulger la Prefectura Cluj la care au participat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Vakar Istvan, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Salprest Rampă, s-a ajuns, din nou la o soluţie de compromis (a nu ştiu câta): gunoiul menajer nu va fi ridicat astăzi din oraş, timp în care reprezentanţii Salprest Rampă vor evacua din deşeurile existente acum la Pata Rât pentru a face loc cantităţilor viitoare.


Fără preaviz, miercuri dimineață, Salprest Rampă a anunțat Garda de Mediu, Prefectura județului Cluj și Primăria municipiului Cluj-Napoca că s-au atins cotele maxime admisibile conform normelor de mediu de depozitare a deșeurilor menajere, motiv pentru care au închis rampa.

“Dincolo de faptul că cei de la Salprest aveau obligația, conform normelor contractuale, să anunțe că vor face acest pas cu câteva zile înainte, că nu-i ca la propria casă, să-ncui și să pleci în concediu, acțiunea lor vine ca urmare a unui dosar penal în care urmau să justifice unde au depozitat în fapt, până acum, o anumită cantitate de deșeuri, intrate scriptic în rampă, dar neidentificate în teren de către inspectorii Gărzii de Mediu. Așa că, pentru a evita scandalul penal, și-au consultat scriptele, au făcut totalul și au închis, conform legii, rampa de depozitare a deșeurilor menajere. Am tot avertizat încă din vara anului trecut că Salprest va închide și rampa temporară de depozitare. Clujenilor li s-a arătat în mod fals, cu parade inaugurale la obiective neterminate, că chipurile s-a muncit și se muncește de zor. Astăzi plătim prețul nepăsării și al minciunii”, susţine consilierul judeţean Mihai Seplecan.


Autorităţile se pierd în prelungiri

Practic, prin soluţia pe care au găsit-o autorităţile se vor transporta în continuare deşeuri la rampa de la Pata Rât, chiar şi după termenul limită stabilit iniţial de 15 iulie, cu condiţia ca o parte din deşeuri să fie evacuate periodic.

Acum mai bine de două luni, consilierii județeni au decis să mandateze executivul CJ Cluj să negocieze cu administrația comunei Feleacu să achiziţioneze un teren de 60 de hectare pe care ar urma să se realizeze Centrul de Managament Integrat al Deșeurilor. Pe acest teren ar fi urmat să se deschidă, până la finalizarea Centrului de Deşeuri, o rampă temporară de gunoi. Problema a rămas la stadiul de discuţii.


Luna trecută, unii consilieri judeţeni au insistat pe soluția achiziționării de către CJ Cluj a măcar două hectare în interiorul CMID și folosirea acestora drept rampă intermediară pentru depozitarea deșeurilor până la finalizarea proiectului. Din nou, nimic.

Salprest şi Consiliul Judeţean Cluj, amendaţi

Preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, s-a arătat deranjat de faptul că reprezentanţii Salprest, care deţin monopol, ţine autorităţile în şah. Vakar s-a grăbit să precizeze că firma a fost amendată, fără a se uita în propria ogradă. Şi Consiliul Judeţean Cluj a fost amendat de Garda de Mediu.


“Este o situaţie de criză. Salprest are monopol şi îşi permite să ne ţină în şah. Reprezentanţii Salprest au spus că că au nevoie de o zi să se organizeze, trebuie să mai scadă din cantităţile pe care le au acolo depozitate. Am înţeles că Garda de Mediu le-a aplicat o amendă (n.red. către Salprest). Între timp, noi vom avea o discuţie cu reprezentanţii Primăriei Feleacu, care de asemenea, ne ţin în şah, ca să nu spun mai multe. Trebuie să gestionăm situaţia şi să facem rampa temporară, dar suntem la mâna Feleacului. Noi dacă aveam acordul celor din Feleacu am fi terminat groapa temporară. Trebuie s-o spun şi s-o recunosc, dacă CMID-ul nostrul (n.red. beneficiar al Centrului de Management Integrat al Deşeurilor este Consiliul Judeţean Cluj) era bine gestionat, problema era rezolvată demult”, a precizat Vakar Istvan, preşedintele CJ Cluj.

Întrebat despre amenda de 50.000 de lei aplicată Consiliului Judeţean, Vakar a precizat că ar fi vorba doar de 25.000 de lei.


"Garda de Mediu a amendat Consiliul Judeţean Cluj cu suma de 25.000 de lei pentru lipsa împrejmuirii la rampa veche. Bineînţeles că vom contesta amenda. Când am preluat rampa de la Primărie şi Consiliul Local, împrejmuirea avea un scotch colorat. Avem poze de atunci. Atunci apărea ca şi rampă conformă şi acum nu mai e?", a adăugat preşedintele CJ Cluj.

În realitate, amenda emisă vineri de Garda de Mediu este în valoare de 50.000 de lei, dar Consiliul Județean poate achita doar 25.000 de lei, dacă plătește în 48 de ore. Dacă, însă, contestă în instanță amenda și pierde va fi obligat să plătească cei 50.000 de lei. Din buzunarele cetățenilor, desigur!

A contribuit şi Ioana Gale, masterandă la Departamentul Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Citeşte şi: Rampa de la Pata Rât moare încet, dar sigur. Terenul intră în proprietatea Consiliului Judeţean

Citeşte şi: Noi probleme cu Centrul de Deşeuri. Proiectul de închidere a rampei de gunoi de la Pata Rât trebuie REFĂCUT

Citeşte şi: După patru ani de aşteptări, rampa de gunoi de la Pata Rât se închide

Citeşte şi: Groapa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă

Citeşte şi: Autorităţile locale şi judeţene, avertizate de Bucureşti: Până în 15 iulie construiţi o rampă de gunoi. Reacţiile lui Emil Boc şi Vakar Istvan VIDEO

Citeşte şi: Pute, da-i călduţ! Aşa tratează autorităţile problema depozitării gunoaielor

Citeşte şi: FOTO: Clujenii, din nou în pericol de a rămâne cu gunoaiele pe stradă

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu gunoaiele clujenilor până în 2015

Ultimele Stiri
abonare newsletter