Actualitate

Care este preţul războiului din Ucraina

Peste 220 de militari ruși au fost uciși în agresiunea asupra Ucrainei, se arată în raportul opozantului Boris Nemțov, asasinat în februarie la Moscova.

Potrivit unui raport întocmit de opozantul rus Boris Nemţov, costurile războiului din Ucraina se ridică la un miliard de euro. Potrivit unui raport întocmit de opozantul rus Boris Nemţov, costurile războiului din Ucraina se ridică la un miliard de euro.

Boris Nemțov a început să lucreze la bilanțul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei la începutul anului, ca o tentativă de a contracara propaganda Kremlinului, se arată în document. 

Cum Nemțov a fost ucis pe 26 februarie, lucrarea intitulată „Războiul lui Putin” a fost încheiată de apropiații săi.


Potrivit raportului, războiul a costat până acum Rusia un miliard de euro. Raportul se bazează pe discuții cu membri ai familiilor și cu apropiați ai unor militari care au luptat în Ucraina. Potrivit acestor surse, cel puțin 150 de soldați ruși au fost uciși în Estul Ucrainei numai în august 2014, când separatiștii sprijiniți de Moscova au respins o ofensivă a armatei ucrainene lângă Ilovaisk, informează evz.ro.

O viață = 35.000 de euro

Familiile soldaților uciși au primit câte 2 milioane de ruble fiecare (circa 35.000 de euro), după ce au semnat angajamente să nu divulge circumstanțele în care aceștia au murit, se arată în raportul lui Nemțov.


Circa 70 de alți soldați ruși au fost uciși în ianuarie - februarie anul acesta, în luptele din jurul localității Debalțevo, se mai arată în document.

Un miliard de euro în 10 luni

Un alt subiect este costul financiar al războiului declanșat de Putin în Ucraina. Astfel, Rusia ar fi cheltuit de la bugetul de stat 53 de miliarde de ruble (aproape un miliard de euro) în 10 luni.


Din acest total, 21 de miliarde de ruble reprezintă costurile aferente celor 6000 de „voluntari” ruși care au luptat în Ucraina, 25 de miliarde de ruble pentru sprijinul celor 30.000 de insurgenți locali, și 7 miliarde de ruble cheltuieli de mentenanță și reparații pentru echipamentele militare.

Din iulie 2014, Rusia ar mai fi cheltuit 80 de miliarde de ruble pentru a-i sprijini pe „refugiații” din Donețk și Luhansk.


Pe de altă parte, anexarea Crimeii ar fi costat economia Rusiei 2,75 de trilioane de ruble, ca urmare a sancțiunilor internaționale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter