Actualitate

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a ajuns la cea de-a 95-a aniversare, ocazia cu care instituţia pune în scenă, duminică, 17 mai, începând cu ora 18:30, spectacolul “AIDA” de Giuseppe Verdi.

Având acelaşi titlu ca cel al spectacolului aniversar, în urmă cu aproape un secol, pe dată de 25 mai 1920, se inaugural impozantă clădire, prima instituţie lirică a ţării, oferind decenii de grandoare artistică, telent, artă.

“Excepţionalul spectacol de operă  marchează celebrarea istorică a aniversăƒrii a 95 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, cel dintâi teatru liric al ţării. Aida, de Giuseppe Verdi, este întocmai titlul care inaugura clădirea operei clujene în urmă cu aproape un secol, pe data de 25 mai 1920, spectacolul aniversar al acestui an purtând, astfel, o profundă însemnătate istorică şi sentimentală”, au declarat reprezentanţii Operei.


Opera Română din Cluj a însumat peste 200 de titluri de operă, operete şi balete din repertoriu universitar, alături de 40 de creaţii româneşti, dintre care multe în premieră absolută.

La spectacolul aniversar vor participa numerori artişti de renume internaţional, invitaţi speciali precum: soprano Rodostina Nikolaeva de la Opera din Sofia, baritonul Ionuţ Pascu, basul Adrian Sâmpetrean şi dirijojur Gabriel Bebeşelea.


Invitaţilor li se alătură o distribuţie formată din artişti proprii: mezzosoprana Andrada Ioana Roşu, dar şi Hector Lopez, Simonfi Sandor, Florin Pop şi Corina Pastean, acompaniaţi de Corpul de balet şi Orchestra Operei Naţionale Română din Cluj-Napoca.

Vor fi prezente şi personalităţi marcante din cei mai glorioşi ani ai instituţiei precum: Angela Nemeş, Georgeta Orlovski, Niculina Mirea,Marcela Ciobanu, Vasile Bărbieru, Gheorghe Victor Dumănescu, Ion Lazăr, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Tieriu Răzor, Mircea Moisa şi Titus Pauliuc.


“Această clădire s-a construit mulţumită primului ministru Groza, căruia îi mulţumesc eu, în mod special. Eu am 90 de ani, iar clădirea are 95. Ce îmi amintesc acum este faptul că noi, în 1946, eram obligaţi, după repetiţii, să cărăm fiecare câte patru, cinci roabe de nisip”, a menţionat Vasile Bărbieru.

Articol scris de Florina Homei, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter