Actualitate

Pelerinaj la Sighet, în memoria victimelor regimului comunist - FOTO

În cea de-a doua sâmbătă a lunii mai a fiecărui an, Sighetul devine centrul spiritual care reuneşte pelerini catolici din România la Pelerinajul tradiţional la Sighet, în memoria martirilor şi mărturisitorilor credinţei.

Astfel, sâmbătă, 9 mai 2015, în jur de 4000 de pelerini din toată ţara au pornit din faţa Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei spre Cimitirul Săracilor. În timpul pelerinajului pe jos, în cântări religioase şi rugăciune, s-au citit pasaje din Sfintele Evanghelii şi mărturii din Închisoarea Sighetului, semnate de Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopul Ioan Ploscaru, Pr. Tertulian Langa.

Mii de credincioşi au parcurs în procesiune drumul de 4 km, între Memorialul din Sighet (fosta Închisoare) şi Cimitirul Săracilor de la marginea oraşului. Aici, între 1948-1955, au fost îngropaţi cel puţin 54 dintre opozanţii regimului comunist, ucişi de regimul de exterminare din Închisoarea Sighet, între aceştia fiind și episcopi care şi-au dat viaţa pentru credinţă. Pelerinajul se încheie la Cimitirul Săracilor unde se celebrază Sfânta Liturghie în memoria lor, dar şi a tuturor martirilor şi mărturisitorilor de sub regimul comunist.


Împreună cu Eparhiile şi Diecezele din România, şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a fost reprezentată la Sighet, Episcopul eparh Florentin fiind însoţit de preoţi, protopopi, parohi, persoane consacrate şi credincioşi, mai ales din centrele mai mari ale Eparhiei, precum Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Bistriţa. Au participat surori din Congregaţia Maicii Domnului, Ordinul „Sf. Vasile cel Mare”, Ordinul „Sf. Iosif al Apariţiei”, părinţi şi fraţi Bazilieni.        

Cuvântul de învăţătură a fost susţinut de PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, care a explicat: „Am venit astăzi aici la Sighet, nu pentru a prohodi nişte răposaţi, ci pentru a invoca nişte martiri, îi putem numi fericiţi, sfinţi. Nu am venit la Sighet ca fiind nişte rugători pentru ei, ci am venit să-L rugăm pe milostivul Dumnezeu să ne ofere prin mijlocirea lor, de aici, de la Sighet, haruri şi întărire pentru Bisericile noastre şi poporul nostru”. „Pământul Sighetului e înnobilat cu sângele martirilor. Sighetul rămâne, pentru Biserica noastră, Calvarul Jertfei şi Mântuirii noastre, rămâne Golgota Neamului nostru”.

abonare newsletter