Actualitate

Cele trei gafe care îl puteau costa pe David Cameron funcția de prim-ministru!

În timpul campaniei, trei "gafe" au fost prezentate ca dovada rupturii sale faţă de Marea Britanie profundă: Cameron mâncând un hot-dog cu ajutorul furculiţei şi cuţitului, înşelându-se asupra numelui clubului de fotbal pe care ar fi trebuit să îl susţină şi afirmând "Aceste alegeri sunt hotărâtoare pentru cariera mea", aaa ... "pentru ţară".

David Cameron a sfidat pronosticurile şi pe cei care îl acuzau de indolenţă câştigând alegerile legislative, dar numeroşi experţi anticipează o perioadă dificilă, mai ales din cauza bombei cu întârziere reprezentată de perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE, al cărei fitil l-a aprins el însuşi.

Chiar înainte de încheierea numărătorii voturilor, premierul în exerciţiu, sigur că va putea forma un nou Guvern fără a fi nevoit să recurgă la vreo alianţă, a promis "un viitor mai bun pentru toată lumea", însoţindu-şi declaraţiile de o remarcă răutăcioasă la adresa sondajelor de opinie care de şase luni anticipau un eşec al său, relatează AFP, în pagina electronică.


În discursul său de vineri, cel mai tânăr premier britanic din ultimele două secole a revenit la accentele "liberal-conservatoare". El pare să fi asimilat criticile formulate de adversarii săi în cursul campaniei. Ei l-au acuzat că a redresat economia accentuând inegalităţile şi i-au reproşat pagubele colaterale suferite de britanici pentru austeritate, un cuvânt pe care l-a evitat, preferând eufemismul "decizii dificile".

"Locuri de muncă", "educaţie", "locuinţe", "demnitate", "şcoli performante", Cameron şi-a presărat discursul cu preocupări sociale. El şi-a confirmat promisiunea de a organiza peste doi ani un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, însă va avea dificila misiunea de a înfrâna tendinţele separatiste ale scoţienilor.

abonare newsletter