Actualitate

George Maior: Nu s-au aprobat centre speciale CIA în România

Fostul director al SRI George Maior a declarat, vineri, că nu s-au aprobat centre speciale ale CIA în România, el susţinând că fie fostul preşedinte Ion Iliescu a fost interpretat greşit, fie s-a decontextualizat afirmaţia sa în cadrul interviului acordat Spiegel Online.

"Nu ştiu contextul în care domnul fost preşedinte al României Ion Iliescu a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. E de analizat. Ceea ce pot să vă spun e faptul că nu s-au aprobat asemenea - vă daţi seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-au aprobat, într-adevăr, de către CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanţă pentru securitatea noastră naţională şi securitatea naţională a SUA, în colaborarea dintre servicii, în ceea ce priveşte contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru. A aproba, şi este normal şi legal în stat deschiderea unei cooperări pe elementul contraterorist în acei ani, care s-a adâncit pe parcurs, devenind una dintre cele mai semnificative din lume, cooperarea în domeniul combaterii teorismului cu SUA sau în domeniul contraproliferării, sunt subiecte de interes pentru securitatea naţională a ambelor state. Nu s-au aprobat asemenea centre şi probabil că, fie domnul preşedinte Ion Iliescu a fost interpretat greşit, fie s-a decontextualizat această afirmaţie a sa în cadrul interviului", a spus Maior, potrivit Mediafax.

Maior a reamintit de comisia de anchetă a Parlamentului privind presupusele închisori CIA din România, care a desfăşurat "o activitate serioasă".


"Au fost depistate zboruri, sunt inserate în acel raport aprobat de Parlament toate aceste chestiuni. Pe de altă parte, având în vedere o anumită dezvoltare în mass-media, nu într-un raport oficial internaţional în legătură cu aceste centre - ştiu că există şi o investigaţie la nivelul Parchetului General în legătură cu această chestiune - deci lucrurile pot fi lămurite. Dar ar trebui să privim mult mai calm această chestiune, să nu o supradezvoltăm, mai ales într-un context destul de sensibil pentru securitatea naţională a statului român", a menţionat George Maior.

Fostul director SRI a arătat că asemenea afimaţii, fără evaluare factuală serioasă, pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă. "Vă daţi seama că lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii şi chiar mi-aş îngădui, din postura aceasta de cetăţean, de data aceasta, să atrag atenţia celor care discută despre aceste lucruri sau au fost în funcţii să fie foarte ponderaţi şi măsuraţi în afirmaţiile lor, pentru că ele sunt, vedeţi, interpretate în acest fel. Mai mult, e şi contextul geopolitic sensibil în care ne manifestăm acum, cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, Rusia, asemenea lucruri până la urmă pun o umbră în ceea ce priveşte credibilitatea statului român (...)", a mai spus el.

Ultimele Stiri
abonare newsletter