Actualitate

Doi tineri antreprenori au reuşit să aducă visul american la Cluj - GALERIE FOTO

Au terminat facultatea şi au luat calea Americii pentru a trăi visul american. Au plecat cu gândul să “fure o idee tare de acolo”, să facă bani şi să încerce ceva pe cont propriu în ţara lor. După patru ani, eforturile lor au dat roade şi sunt foarte aproape să-şi îndeplinească visul. Au reuşit să pună pe picioare o afacere unică pentru Cluj-Napoca, dar şi pentru România.

Mihai Tiniş (28 de ani) şi Maria Petrici (28 de ani) s-au întors recent din Statele Unite ale Americii şi şi-au deschis propria afacere cu banii câştigaţi acolo. Au plecat în State imediat după ce au absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. “Am plecat în ideea că mergem să stăm, să furăm o idee tare de acolo şi să facem nişte bani şi să ne întoarcem şi să încercăm ceva pe cont propriu”, mărturisesc tinerii.

Le-a plăcut în SUA, dar nu într-atât de mult încât să rămână acolo. “E foarte frumos în America, ne-am plimbat, am văzut, dar ceva tot ne-a chemat acasă. Dacă poţi să faci aceeaşi bani pe care îi faci acolo şi aici, acasă, de ce să rămâi acolo?”, spune Mihai Tiniş.


Şi au reuşit. La şase luni după întoarcerea din SUA, şi-au deschis propriul restaurant pe care îl vor inaugura sâmbătă şi au adus burgerul 100% american în Cluj-Napoca.

Cum a ajuns California Burger la Cluj-Napoca

Mihai şi Maria au muncit în California timp de patru ani şi jumătate. Maria a lucrat pe la diferite restaurante şi hoteluri, iar Mihai a lucrat în staţiuni de schi. Ştiau că din banii strânşi acolo urmau să îşi deschidă propria afacere în România, dar nu ştiau atunci în ce domeniu.


“Într-o primă fază am zis că mergem să vedem ce se întâmplă acolo, care e stilul americanilor de viaţă, ce prinde, ce nu prinde. Ulterior, în State lucrând în restaurante, în staţiunile de schi, am tot mâncat hamburger, pentru că la ei burgerul e o chestie la ordinea zilei. Am mâncat într-o grămadă de locuri, inclusiv îl făceam acasă şi ne-a plăcut foarte mult reţeta respectivă. Noi când am plecat din România erau burgeri în câteva restaurante, dar nu era ceva bun. În momentul în care am ajuns în State şi am gustat ce au ei acolo a fost «wow». Pe zi ce trecea, ziceam că această chestie ar merge foarte bine şi în România, în special dacă aducem reţeta respectivă tradiţională, autentică, exact aşa cum e ea acolo ar trebui să prindă în mod normal şi la publicul din România. Şi după patru ani am ajuns la concluzia că putem face în Cluj aşa ceva”, povesteşte Maria.

Mihai spune că doi ani la rând la resortul de schi a învăţat, printre altele, cum să întoarcă burgerii, cum să facă costiţe şi grătar.


“Chiar acolo am învăţat să fac ribs (n.red. costiţe) şi barbeque (n.red. grătar). Noi atât vom avea în meniu, ribs, burger, cartofi pai şi onion rings (n.red. inele de ceapă). Va fi foarte simplu meniul. Din două chestii: burger şi barbeque ribs. În Cluj nu mai există acest gen de restaurant, după această reţetă. E exact reţeta tradiţională luată de la un restaurant de cinci stele din America. Vom folosi doar ingrediente proaspete, fresh, aduse în aceeaşi zi, nimic congelat. Este o reţetă care se bazează pe 100% carne, adică nu va avea alte ingrediente, burgerul în sine nu va fi cu amestecuri de ceapă, ceea ce se întâmplă foarte des în România, în marea majoritate a restaurantelor, un pic de carne şi restul alte chestii. Avem o carmangerie cu care lucrăm, am testat carnea lor şi ne-a plăcut, preţurile sunt ok. Ei o să ne facă livrarea în fiecare zi, costiţă, carne şi bacon care e făcut tot după reţeta noastră”, mai spune Mihai.

Reţeta secretă

Mariei Petrici i-a plăcut foarte mult să gătească şi nu-şi poate imagina un alt job care să fie în afara bucătăriei. A avut noroc să primească de la un bucătar din State reţeta tradiţională de burgeri pe care nu vrea s-o împartă cu nimeni.


“Carmangeria cu care lucrăm a acceptat să vin eu şi să îi dau anumite chestii cu care să-mi facă baconul, dar fără să le dau reţeta 100%. Ei îmi procesează carnea după ingredientele mele şi etapele pe care eu le zic. Ţin carnea la macerat în sosuri, după care o afumă în mod tradiţional, cu lemn. Noi nu ne cumpărăm nimic din magazin gata făcut. Nimic nu e prefabricat, totul se face pe loc, în aceeaşi zi. Inclusiv sosurile, nimic de la sticlă, vor fi două sau trei tipuri de sosuri, va fi un sos picant, va fi sosul barbeque. Nu e foarte simplu să-ţi găseşti furnizorii de carne, am încercat în  mai multe locuri. Eu nu vreau să-mi dau reţetele. Reţetele pe care le-am adus cu mine vreau eu să le valorific. Nu vreau să dau reţeta la nimeni. Reţeta nu va pleca niciodată de la noi. Nimeni nu ştie reţeta. E ceva ce nu face nimeni în Cluj. Noi am testat şi o grămadă de restaurante de când ne-am întors. Am fost din ce în ce mai fericiţi că nu există în Cluj o reţetă asemănătoare şi bună”, spune mândră Maria.

Decor 100% american

Restaurantul celor doi se află în Piaţa Muzeului, în centrul Clujului, într-un spaţiu de 27 mp, amenajat până în cel mai mic detaliu în stilul american al anilor 1950. Inclusiv muzica va fi specifică acelor ani.


“Efectiv tot ce am făcut acolo se bazează pe ce am văzut în State şi chestiile care ne-au plăcut nouă. Stilul lor clasic ne-a plăcut foarte mult, am mers de foarte multe ori în restaurante păstrate în stilul clasic, din 1950, pe acelaşi stil mergem şi noi. Decorul va fi foarte frumos, o să impresioneze, sunt culori puternice, culorile 1950, galben puternic, roşu şi turcoaz. În tot conceptul acesta este vorba despre atenţia la detaliu, de la reţetă până la design, de la servire la modul de abordare al clienţilor. Am păstrat o şmecherie din State, acele sârme prin care trimiţi comanda la bucătărie. Am adus visul american la Cluj. Până la detaliu. Inclusiv cum e vopsit afară şi zugrăvit înăuntru. Am preluat multe detalii şi multe chestii de la ei. Inclusiv avem o replică reală a unei plăci de surfboard. Am vrut să aducem o părticică din ce am văzut noi acolo, s-o aducem şi s-o băgăm în Cluj”, spune Maria.

Meniu simplu

Într-o primă fază, Mihai şi Maria vor lucra şi vor servi singuri pentru că “vrem să ne asigurăm că reţetele care le avem se fac după regulile noastre”. Ei speră ca pe viitor să reuşească să-şi transforme afacerea într-o franciză. “Industria burgerilor este în acest moment, în creştere, nu cred că va muri industria”, spune Mihai.

El spune că, în America, burgerul pe care l-au adus la Cluj este considerat “de lux”, preţul lui ajungând până la 20 de dolari.

“Nici la ei un burger între 5 şi 10 dolari nu e bun. De exemplu, burgerul acesta care îl facem, l-am preluat de la un restaurant de cinci stele, acolo se vindea undeva la 20 de dolari, e considerat burger de lux. Preţurile pe care le vom practica vor fi undeva între 15 lei până la 24 de lei care va include meniu cu cartofi pai şi suc. Ne bazăm că lumea va aprecia un produs de calitate, nu vom fi cei mai ieftini de pe piaţă pentru că nu poţi, dar nici cei mai scumpi. Vrem ca lumea să aprecieze tot ce facem aici, de la sosurile făcute, fiecare ingredient e foarte bine măsurat până la inele de ceapă pe care le tăiem manual. Trebuie să lucrăm un pic la mentalitatea românilor, să-i învăţăm să mănânce altfel. Carnea nu se va prăji până se va usca, trebuie să fie suculentă şi va rămâne roz înăuntru. Sugestiile noastre sper să-i facă pe oameni să vrea să guste. Practic, am vrea ca lumea să îmbrăţişeze ideea de carne rozalie în mijloc pentru că e carne zemoasă, e cu totul alt gust, mănânci o carne care este zemoasă sau mănânci o carne care e super prăjită”, spune Maria.

Facultatea te ajută şi nu prea

Mihai recunoaşte că de mic a avut în el un spirit antreprenorial. Tinerii sunt de părere că în viaţă cel mai mult contează experienţa şi nu se tem de eşec.

“Ne-a ajutat şi facultatea, dar ce te ajută cel mai mult e experienţa fizică. La înfiinţatul firmei am luat totul de la zero. Nu ne-a învăţat nimeni. Noi am avut ideile noastre, am venit cu ele puse la punct, am lucrat mai bine de un an, am gândit tot conceptul în State, dar realitatea de aici a fost cu totul alta.   Probabil că era mai uşor să deschidem această afacere în SUA”, spune Mihai.

“Nu ne temem de eşec. Există şansa şi să fie un eşec, deşi nu cred. Pentru că clujenii sunt tot mai deschişi la nou, tot mai mulţi pleacă peste vară în America, ştiu conceptul de burger. Pentru noi e o pasiune, nu vrem să ne îmbogăţim. Vrem să ne permitem un trai decent”, îl completează Maria.

“Ce aş recomanda oricui este că dacă ai o idee bună, încearc-o. Şi dacă dai greş, măcar ştii că ai încercat, dar trebuie să te implici 100%, să faci tu totul cu mâna ta. Aşa ai cele mai mari şanse”, Maria Petrici

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter