Actualitate

Fostul preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu, pus sub control judiciar - decizie definitivă

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au respins, joi, contestaţia procurorilor la decizia Tribunalului de înlocuire a arestului la domiciliu cu control judiciar, în cazul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi al altor doi oameni de afaceri, judecaţi pentru corupţie, decizia fiind definitivă.

Potrivit deciziei magistraţilor Curţii de Apel Cluj, publicată pe site-ul instanţei, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, judecaţi pentru fapte de corupţie, rămân sub control judiciar, aşa cum a dispus, luni, Tribunalul Cluj, ei trebuind să respecte mai multe reguli impuse de instanţă.

Astfel, Horea Uioreanu şi Vasile Pogăcean nu au voie să părăsească judeţul Cluj, în timp ce Ioan Bene are interdicţia de a părăsi ţara. Totodată, instanţa îi obligă pe cei trei ca pe durata controlului judiciar să nu ia legătura între ei şi să nu discute cu martorii din dosar.


"Clientul meu nu are voie să părăsească judeţul şi nu are voie să ia legătura cu martorii din dosar sau cu ceilalţi coinculpaţi. Decizia nu mai are cale de atac", a declarant corespondentului MEDIAFAX avocata lui Horea Uioreanu, Smaranda Bara.

Magistraţii Tribunalului Cluj au decis, luni, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi al oamenilor de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, decizia nefiind însă definitivă.


Horea Uioreanu se afla în arest la domiciliu din 12 noiembrie 2014, când Curtea de Apel Cluj a dispus, printr-o sentinţă definitivă, înlocuirea arestului preventiv, care a durat mai bine de şase luni, cu arestul la domiciliu.

În 23 iunie 2014, Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.


În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.


Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai 2014, iar ulterior Tribunalul Cluj le-a prelungit arestul preventiv. În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, însă în noiembrie Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.


Procesul de corupţie în care unul dintre inculpaţi este fostul şef al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu a început, în 2 martie, la Tribunalul Cluj, după nouă luni de la trimiterea dosarului în judecată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter