Actualitate

A început programul Rabla 2015

Ministerul Mediului a anunţat trei variante de eco-bonusuri, în valoare de 750, 1.500 şi 2.500 de lei.

Vor fi disponibile 25.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice şi 5.000 pentru persoane juridice, anunţă Ministerul Mediului.

Producătorii, importatorii şi distribuitorii de autoturisme se pot înscrie, de miercuri, 1 aprilie, în Programul Rabla, depunându-şi dosarele la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Depunerea dosarelor se va face în perioada 1 - 10 aprilie, urmând ca AFM să le analizeze şi să publice lista producătorilor respinşi, care pot depune contestaţii în termen de cinci zile. Ulterior, va fi publicată lista producătorilor validaţi să participe la programul din acest an, alături de lista colectorilor autorizaţi de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).


Programul destinat persoanelor fizice va fi demarat imediat după finalizarea acestor proceduri. Operatorii economici vor putea beneficia de schema de ajutor de minimis şi în cadrul „Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional” pentru acest an, în limita plafonului de 37,5 milioane lei, din fonduri nerambursabile provenite din Fondul pentru mediu. Executivul estimează, pentru acest an, alocarea, din bugetul anual al Fondului pentru Mediu, a 200 de milioane de lei pentru întregul „Program de stimulare a înnoirii parcului auto naţional”, iar firmele vor putea lua parte la program conform plafonului stabilit.

Rabla 2015 are o valoare totală de 200 milioane lei, cu 33 la sută mai mare decât anul trecut. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM. Valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei, în timp ce valoarea eco-bonusului acordat pentru achiziţia unei maşini ecologice va creşte de la 500 la 1.500 de lei.


Eco-bonusul va fi acordat la cumpărarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid sau unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6, în condiţiile în care înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestuia are loc până la 31 august 2015. Se pot cumula maxim două eco-bonusuri. Ministrul Mediului a mai anunţat că dacă anul trecut au fost disponibile 800 de eco-bonusuri, în 2015 sunt disponibile 1.600.

În proiectul programului Rabla pentru 2015 este prevăzut ca tichetul de reducere de 6.500 de lei să poată fi în continuare transferat.


Cele mai multe tichete Rabla pentru maşini casate au fost eliberate, anul trecut, în Bucureşti şi judeţele Prahova şi Argeş.

Mai puţin de o treime dintre cei care obţin prima de casare în programul Rabla o şi folosesc pentru a cumpăra o maşină nouă, iar spre maşinile mai puţin poluante se îndreaptă mai degrabă cetăţenii decât instituţiile şi companiile, potrivit datelor transmise de AFM, informează Medifax. Anul trecut, dintre cei 16.834 de cetăţeni care, casându-şi vechile maşini, au obţinut tichetele de reducere de 6.500 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou, doar 5.446 le-au şi folosit, în timp ce ceilalţi 11.388 au preferat să cedeze prima de casare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter