Actualitate

Marga, plătit cu 5.000 de lei pentru emisiunea de la TVR Cluj

Andrei Marga, declarat recent colaborator al fostei Securităţi, este plătit regeşte la TVR, cu suma de 4.500-5.000 lei.

„Este scandalos că TVR Cluj difuzează regional și pe TVR 3 o emisiune dedicată unui turnător la Securitate, confirmat într-o sentință de­fi­ni­tivă a Tribunalului Maramureș: Dialogurile lui Andrei Marga. Dialogul nu e gratis, astfel în­cât Andrei Marga a încasat onorarii între 4.500-5.000 lei, cât două salarii de redactor.

Jur­naliștii clujeni pun rușinea pe seama fap­tului că directorul Couți a fost cooptat drept consilier în Ministrul Afacerilor Externe (si­tuație evidentă de incompatibilitate indicată de Legea 41/1994 a SRTV și SRR) în scurtul mi­nisteriat al lui Marga, iar Karen Sebesi, rea­li­zatorul penibilei emisiuni, fusese nominalizat pentru o funcție în ICR, în și mai scurtul di­rectorat al aceluiași Marga. N-a mai apucat.


Pentru emisiunea transmisă de la Auschwitz, turnătorul Marga a fost invitat cu nevasta în Polonia, cu cazare asigurată de TVR Cluj la Ho­tel Arena Tychy.

Cheltuirea bugetului auster se face, așadar, discreționar, netransparent, în­tr-o cooperare susceptibilă de interese per­sonale a directorului și a redactorului-șef. De pildă, TVR Cluj n-a mișcat un deget pentru a pro­pune primăriei organizarea selecției Eu­ro­vision la Cluj, dar conducerea a recurs la min­ciuni când administrația locală a negat că ar fi fost contactată“, scrie revista22.ro.


De asemenea, se mai semnalează faptul că oamenii s-au săturat de aranjamentele care fac de râs un studio teritorial cândva re­mar­cabil. Ei „s-au adresat conducerii, s-au în­tâlnit cu membri ai Consiliului de Ad­minis­trație, cu SPUS-TVR, au semnalat, au explicat, au aver­tizat. Sunt deciși să meargă până la capăt. Indiferent dacă Stelian Tănase, consiliul sau tata-moșu’ vor liniște, nu soluții clare și ra­di­cale, deci umblă pe vârfuri fiindcă se apro­pie momentul raportului anual și se tem că își vor pierde funcțiile“.

Gafele monumentale ale lui Marga

În urmă cu aproximativ doi ani Andrei Marga a fost ministru de Externe şi director al ICR.


Schimbat de la Ministerului de Externe, Andrei Marga a primit, în absenţă, un premiu „de consolare“ constând în şefia Institutului Cultural Român.

Marga a fost numit la şefia ICR fără însă a fi audiat in comisii şi fără a prezenta vreun proiect de management.


A fost implicat în numeroase scandaluri şi a făcut gafă după gafă, fiind acuzat că îşi duce clientela la conducerea filialelor Institutelor Culturale Române din ţară şi din străinătate.
Marga a demisionat de la şefia ICR, înainte de a fi dat afară. Aceasta deoarece comisiile de cultură şi externe ale Senatului propuseseră oricum revocarea sa din funcţie.

Marga a fost schimbat de la Ministerul de Externe, după doar trei luni de mandat. Mulți au acuzat atunci lipsa acestuia de pregătire pentru un astfel de post. În timpul petrecut la Externe, Marga a gafat de mai multe ori, iar unele din gafele sale au fost chiar monumentale. Mai exact, Marga a debutat furtunos în diplomaţie, când, la audierile din Parlament pentru avizarea în funcție, a făcut declarații care au generat controverse și un prim incident cu președintele Traian Băsescu. Acesta din urmă a refuzat inițial, la ceremonia de învestire a guvernului Ponta, să dea mâna cu ministrul de externe, reproșându-i o analogie pe care o făcuse între el și Benito Mussolini. O altă gafă diplomatică a ministrului de externe a fost poziţia faţă de retragerea ambasadorului român la Damasc. Aflat în vizită în Israel, ministrul a spus că va recomanda Guvernului și Președinției retragerea ambasadorului, ca o măsură de sancționare a regimului sirian. După ce președintele Traian Băsescu a respins propunerea, considerând-o inadecvată și neoportună, ministrul Marga a dat înapoi, pentru ca apoi să anunțe partenerii europeni că România nu va lua o asemenea măsură. Marga a făcut, de asemenea, o impresie proastă în plan extern. The Economist a scris, în secțiunea de blog dedicată Europei de Est, că ministrul Marga a fost incapabil să prezinte agenda României la o reuniune la Bruxelles. Și în privința Schengen Marga s-a grăbit să facă declarații, care s-au dovedit neinspirate. În 20 iulie, ministrul spunea că are „sentimentul lăuntric“ că România va adera la spaţiul Schengen parţial în această toamnă, existând sprijinul Franţei, însă decizia se va lua în funcţie de organizarea referendumului. Ulterior, ministrul german de interne a spus că aderarea României și Bulgariei la Schengen, fie și parțială, pare imposibilă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter