monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Horea Uioreanu scapă de arestul la domiciliu. Judecătorii au decis să-l plaseze sub control judiciar

Magistraţii Tribunalului Cluj au decis, luni, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi în cazul a doi oameni de afaceri, toţi judecaţi pentru fapte de corupţie, decizia Tribunalului nefiind însă definitivă.

Horea Uioreanu pe holurile Tribunalului Cluj

Potrivit avocatului lui Horea Uioreanu, Smaranda Bara, judecătorul de caz de la Tribunalul Cluj a decis, luni, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, aceeaşi măsură fiind aplicată şi în cazul oamenilor de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, judecaţi pentru fapte de corupţie în acelaşi dosar cu Uioreanu.

"Judecătorul a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, acum clientul meu (Horea Uioreanu - n.r.) poate ieşi din casă, dar are de respectat câteva obligaţii. Acesta nu are voie să părăsească judeţul Cluj fără aprobarea judecătorului, trebuie să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori este chemat şi nu are voie să ia legătura cu martorii din dosar. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel", a declarat Smaranda Bara.


Procurorii DNA au atacat deja decizia Tribunalului Cluj.

Horea Uioreanu se afla în arest la domiciliu din 12 noiembrie 2014, când Curtea de Apel Cluj a dispus, printr-o sentinţă definitivă, înlocuirea arestului preventiv, care a durat mai bine de şase luni, cu arest la domiciliu.


În 23 iunie 2014, Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.


Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.


Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai 2014, iar ulterior Tribunalul Cluj le-a prelungit arestul preventiv. În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, însă în noiembrie Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.