Actualitate

Cum i-a speriat un investitor pe sătenii din Gârbău

Localitatea Gârbău pare să fie în pragul răscoalei după ce o companie care a cumpărat terenuri în comună și-a anunțat intenția de a construi un depozit pentru produse chimice.

Anunțul firmei Brenntag că intenționează să construiască în comuna Gârbău un depozit pentru produse chimice i-a scandalizat pe locuitorii comunei. Oamenii au fost prezenţi luni la şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural al judeţului Cluj pentru a-şi expune nemulţumirile faţă de proiect.

Firma Brenntag a cumpărat 24,075 mp de teren în comuna clujeană Gârbău şi intenţionează să construiască un depozit pentru produse chimice.


Locuitorii din comună se opun proiectului şi susţin că firma „îşi maschează activitatea”. Ei se tem de posibilele urmări pe care implementarea proiectului le-ar avea asupra mediului şi a sănătăţii lor.

„Ei îşi maschează activitatea. Depozitul este foarte periculos. Există ordinul 119 a Ministerului Sănătăţii care spune că n-ai voie să construieşti mai aproape de 1000 de metri faţă de casele de locuit. Se spune că nu sunt aproape. Să se vină la faţa locului şi să se vadă că-s aproape. Eu cred că nicăieri nu se pun depozitele în sat. Nu se poate stabili exact pentru că acest proiect nu are toate cantităţile exacte şi nici n-o să le aibă niciodată. Ei au de gând să spele acolo 100 de containere zilnic şi numai pentru început. Beneficiarul vrea să-şi mărească capacitatea de depozitare. De pe urma acestui depozit noi n-avem niciun beneficiu, numai pierderi”, a spus nemulţumită o locuitoare a comunei Gârbău venită la şedinţă.


Investitorul nu are niciun aviz

Autorităţile locale clujene au precizat că până în acest moment firma nu a obţinut niciun aviz de construire a depozitului. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj i-au comunicat firmei că trebuie să depună la dosar „completări cu referire la date urbanistice, precum şi avize emise de AN Apele Române - ABA Someş Tisa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj”.

„În urma analizării în sedinţa Comitetului Special Constituit, în data de 9 septembrie 2014 a documentaţiei depuse, APM Cluj a luat decizia ca pentru  continuarea procedurii de reglementare SC Brenntag SRL trebuie să depună la dosar completări cu referire la date urbanistice, precum şi avize emise de AN Apele Române - ABA Someş Tisa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj.  Până la această dată SC Brenntag SRL nu a depus completările solicitate, procedura putand fi continuată doar în momentul în care la dosar vor fi depuse toate documentele solicitate”, se arată în comunicatul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj.


De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului i-a recomandat firmei Brenntag să prezinte planul cetăţenilor şi să clarifice problemele ridicate de aceştia.

„Totodată, având în vedere petiţiile depuse de către locuitorii comunei Gârbău, înregistrate la APM Cluj cu nr. 7368/29.08.2014 şi 7415/01.09.2014, APM Cluj a recomandat SC Brenntag SRL prin adresa nr. 24622/139/09.09.2014 să organizeze o întâlnire cu locuitorii comunei în cadrul căreia să prezinte planul/ proiectul şi să clarifice problemele ridicate de către cetăţeni”, au precizat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj.


Reprezentanţii Brenntag nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

Nimeni nu vrea depozitul, susține primarul

„Noi am făcut un sondaj, iar 99% din oameni nu doresc această investiţie”, a spus primarul comunei Gârbău, Gheorghe Lucian Broaina.


Conform Certificatului de Urbanism cu numărul 07 din 03.06.2014 emis de Primăria Comunei Gârbău destinaţia zonei unde se propune implementarea planului este zona unităţilor industriale, pentru depozite, servicii cu caracter industrial.

În această zonă sunt interzise locuinţele cu funcţiuni complementare, dotări social culturale şi de sănătate. Suprafaţa terenului este de 24.075 mp din care suprafaţa construită este de 4000 mp, iar circulaţiei auto şi pietonale îi este dedicată o suprafaţă de 9653 mp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter