monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Accidentul aviatic din Franţa a fost produs intenţionat de copilot

Copilotul avionului Germanwings prăbuşit marţi în sudul Franţei a refuzat să dechidă uşa pilotului şi a acţionat butonul de coborâre a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenţie de a distruge acest avion, a declarat joi procurorul din Marsilia, citat de La Depeche în ediţia online.

Copilotul, care avea 28 de ani şi se numea Andreas Lubitz, "este de origine germană şi nu figura în dosare ca terorist", a afirmat joi procurorul din Marsilia Brice Robin, într-o conferinţă de presă, informează Mediafax.

Potrivit acestuia, "se auzeau strigăte în ultimul moment", ceea ce înseamnă că pasagerii şi-au dat seama ce se întâmplă chiar înainte de impact. Robin a adăugat că moartea victimelor a fost "instantanee".


"În acest stadiu, nimic nu permite să spunem că este vorba despre un atentat terorist", a mai declarat el, refuzând să vorbească despre o "sinucidere", pentru că "atunci când te sinucizi o faci singur".

"Cutia neagră a vorbit", a precizat procurorul, detaliind conversaţiile care au avut loc în cabină în ultimele 30 de minute înainte de prăbuşire.


"În primele 20 de minute, cei doi piloţi discutau normal, vesel. Nimic anormal. Comandantul de bord pregătea informarea pentru aterizarea la Dusseldorf, iar răspunsurile pilotului par laconice. Comandantul de bord îi cere copilotului să preia comanda şi se aude zgomotul unui scaun şi uşa care se închide. Probabil a mers să-şi satisfacă o necesitate naturală. Copilotul manipulează atunci sistemul de monitorizare a zborului pentru a începe coborârea în timp ce era singur la comandă", a precizat procurorul.