Actualitate

ABSURD! Diplome publice pentru "cetăţeni privaţi"! Membri ai "familiei regale", premiaţi de Consiliul Judeţean în cadrul unui eveniment privat

Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor primi sâmbătă titlul de cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj. Care sunt faptele pentru care primesc acest titlu şi ce au făcut pentru judeţul Cluj? Având în vedere că este un eveniment susţinut din fonduri private, ne întrebăm ce a fost înainte: diploma de cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj sau evenimentul? Este o mişcare electorală a conducerii Consiliului Judeţean Cluj, având în vedere că este singura propunere făcută de Vakar Istvan de când e preşedintele instituţiei?

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că sâmbătă, 21 martie, va avea loc, în cadrul Concertului Regal de Gală găzduit de sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş - Bolyai” – Cluj-Napoca, ceremonia publică de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – Clujean de Onoare Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu. Hotărârea a fost adoptată de Consiliul Judeţean Cluj în data de 28 ianuarie 2015 şi a avut la bază un proiect iniţiat de preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan.

Preşedintele CJ Cluj Vakar Istvan susţine că instituţia pe care o conduce nu a alocat niciun ban pentru acest eveniment.


“Nu am alocat bani publici, poate doar pentru un buchet de flori şi o masă. Asociaţia Cluj Today s-a ocupat de organizarea evenimentului şi nu ne-a cerut niciun leu. Eu cred că este un eveniment pozitiv şi frumos. Consider că prin acest gest îndeplinim o datorie de onoare a autorităţilor clujene, aceea de a recunoaşte şi aprecia, la adevărata valoare, implicarea şi sprijinul deosebit pe care Alteţele Lor Regale le-au manifestat în numeroase domenii, în beneficiul direct al clujenilor”, susţine Vakar.

Claudiu Pădurean din cadrul Asociaţiei Cluj Today susţine că evenimentul este organizat din sponsorizări private şi contribuţii ale monarhiştilor. „Niciun leu public”, susţine Pădurean.


Ce vor face Alteţelor Lor Regale două zile la Cluj-Napoca

Pe parcursul vizitei la Cluj din zilele de 21 şi 22 martie, alături de Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu se vor afla Principele Nicolae precum şi Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi Baronul Johannes von Holzhausen. Programul Vizitei Regale la Cluj include, alături de întâlnirea cu conducerea Consiliului Judeţean Cluj, o serie de întâlniri cu autoritățile locale, cu reprezentanții înaltului cler, cu mediul academic, diplomatic, consular şi de afaceri, precum şi cu tinerii din Cluj. Cu această ocazie, va avea loc lansarea volumului “Margareta, mărturia unui sfert de veac regal”, scris de Sandra Gătejeanu-Gheorghe.

Cu titlu de exemplu, Alteţele Lor Regale vor vizita sâmbătă Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Catedrala Greco-Catolică în construcţie din Piaţa Cipariu şi vor planta doi platani în Parcul Central, urmând ca duminică Principelui Nicolae al României să se întâlnească cu studenţii de la USAMV, Principesa Moştenitoare Margareta a României va vizita Transylvania College şi fabrica Farmec, iar Principele Radu al României se va întâlni cu u reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, ai mediului diplomatic, consular şi academic, precum şi ai mediului de afaceri la Universitatea Babeş-Bolyai.


Cum justifică Vakar acest titlu

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre prin care Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor primi titlul de cetăţeni de onoare se menţionează că “legăturile Casei Regale a României cu Clujul datează încă de pe vremea primului Rege al României, Majestatea Sa, Carol I, iar comunitatea clujeană a acumulat, în timp, o imensă datorie de recunoştinţă faţă de Casa Regală a României”.

“Regele Carol I al României a intervenit personal, în anul 1892, pe lângă împăratul Franz Jozef al Austro-Ungariei, pentru a obține grațierea liderilor românilor ardeleni, condamnați la închisoare în procesul Memorandiștilor de la Cluj. Intelectuali ardeleni de frunte, precum Alexandru Papiu-Ilarian, au fost sprijiniți de Majestatea Sa, Regele Carol I, atunci când s-au mutat peste Carpați. Tot Regele Ferdinand I a contribuit la fondarea Operei Naționale Române și a Teatrului Național Român din Cluj. Regele Carol al II-lea a fondat, printre altele, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, împreună cu Principele Moștenitor Mihai, au sprijinit construirea Catedralei Ortodoxe Române din Cluj, un imens candelabru cu Coroana Regală aflându-se în naosul acestui lăcaș de cult”, sunt doar câteva dintre motivele pentru oferirea titlurilor de cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj.


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj oferă acest titlu de cetăţean de onoare pentru nişte eforturi făcute de Regele Carol I, Regele Ferdinand I, Regele Carol al II-lea sau Regele Mihai. Faptele nu au fost săvârşite nici de Principesa Margareta, nici de Principele Radu. De ce Regele Carol I, Regele Carol al II-lea sau Regele Ferdinand I nu au primit post-morten acest titlu?

Reguli de etichetă

Consiliul Judeţean Cluj a transmis şi mai multe reguli de etichetă care trebuie respectate în prezenţa membrilor Familiei Regale.


“La sosirea într-o clădire sau într-un spaţiu exterior şi la plecarea membrilor Familiei Regale este obişnuit ca persoanele prezente să salute astfel: bărbaţii cu un gest scurt de înclinare a capului fără înclinarea corpului, iar femeile cu o reverenţă. Nu este indicat să se întindă mâna din proprie iniţiativă, ci numai dacă unul dintre membrii Familiei Regale o oferă. În cadrul întâlnirilor cu membrii Familiei Regale, formulele directe de adresare sunt următoarele: pentru Rege «Sire» sau «Majestatea Voastră», pentru Regină «Majestatea Voastră», pentru Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, Principele Nicolae «Alteţa Voastră Regale». Dacă Majestăţile Lor se află împreună cu Alteţele Lor Regale se poate folosi la începutul unui discurs sau luare de cuvânt formula generală «Majestăţile Voastre, Alteţele Voastre Regale». Totodată, la intrarea în încăpere a unuia dintre membrii Familiei Regale, invitaţii sunt rugaţi să se ridice. Fumatul în prezenţa membrilor Familiei Regale este considerat o impoliteţe. În prezenţa membrilor Familiei Regale, în nicio împrejurare, publică, oficială sau particulară, nu este de dorit să se folosească telefonul mobil”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter