Actualitate

Eclipsa va fi vizibilă şi la Cluj. Ce trebuie să faci pentru a te proteja - VIDEO

Eclipsa parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul astrului, va putea fi observată şi din Cluj.

Eclipsa va avea loc vineri, 20 martie, între orele 10:45 şi 13:05, fiind un fenomen astronomic spectaculos, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară.

Eclipsa va fi vizibilă în toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11:56.


Cercetătorul clujean de la Observatorul Astronomic de pe strada Cireşilor din Cluj, Liviu Mircea, a explicat pentru Monitorul de Cluj fenomenul destul de rar al primei eclipse din anul 2015.

În acest an de pe teritoriul României o să fie vizibile două eclipse. „Dacă în anul 2014 nu am avut fericirea să observăm nicio eclipsă, în sensul că de pe teritoriul ţării noastre nu au fost vizibile eclipsele de anul trecut, iată că anul acesta din patru eclipse vizibile pe glob, două vor fi accesibile şi locuitorilor României. Astfel aceasta este prima de vineri şi apoi în 28 septembrie va fi o eclipsă totală de Lună. Eclipsa solară reprezintă un fenomen astronomic într-adevăr destul de rar”, a spus cercetătorul Liviu Mircea.


Următoarea eclipsă totală vizibilă din România va avea loc în anul 2081. Cercetătorul a explicat cum are loc eclipsa. „În linii mari, o eclipsă este fenomenul astronomic prin care un corp este acoperit total sau parţial, astfel eclipsa este totală sau parţială, de către un corp interpus. Corpul interpus în această situaţie, a eclipselor solare este Luna, cu alte cuvinte Luna se interpune între Soare, singura stea din sistemul nostru solar şi Pământ. Atunci când discul solar este acoperit în întregime avem eclipse totale. Aceasta este o eclipsă parţială  de Soare cu un grad de acoperire mediu spre mare, adică undeva între 50 şi 60% din discul Soarelui va fi acoperit vineri pentru teritoriul României”, a declarat Liviu Mircea.

Cercetătorul le recomandă celor care vor să fie protejaţi cât mai bine să poarte ochelari de protecţie pentru eclipsă cu filtru mylar şi spune că eclipsa nu-i poate afecta psihologic pe oameni, fiind un fenomen „de mii de ani şi nu reprezintă niciun pericol, ci dimpotrivă doar momente de bucurie şi de frumuseţe”. „Din punctul de vedere al protecţiei contra emisiilor solare nu este niciun pericol cu ocazia acestei eclipse. Mai nociv a fost Soarele  marţi, 17 martie, când câmpul geomagnetic  a fost destul de intens solicitat  de o furtună, de o activitate solară mai intensă. Este un fenomen de mii de ani şi nu reprezintă niciun pericol, ci dimpotrivă doar momente de bucurie şi de frumuseţe”, a adăugat astronomul.


Noaptea nu se va instala în mijlocul zilei în oraş, dar în anumite condiţii poate exista fenomenul de întunecare. „Trebuie menţionat faptul că la eclipsa de mâine nu se va întuneca afară semnificativ. Dacă ar fi fost  înnorat, atunci probabil că fenomenul de întunecare ar fi fost mai accentuat. Bineînţeles că se va resimţi mai ales că jumătate din disc va fi acoperit mai mult de jumătate pentru zona noastră, dar  totuşi nu într-o manieră prea impresionantă”, a precizat Liviu Mircea.

În timpul eclipselor cercetătorii sunt cu ochii în patru la toate detaliile şi îşi notează fiecare parametru pentru a putea face analize ulterioare. „De exemplu, se verifică cu această ocazie şi se pot perfecţiona, teoriile de mişcare ale Lunii, Luna fiind satelitul nostru natural, în jurul Pământului. De asemenea, inclusiv influenţa acoperirii de către Lună a discului Soarelui pentru animale, intensitatea luminoasă a zilei şi alţi parametri. Cel puţin aceste două determinări sunt importante”, a mai spus cercetătorul.


Liviu Mircea a oferit detalii despre viteza uluitoare a umbrei Lunii pe suprafaţa terestră, dar şi despre punctele de pe Pământ unde eclipsa va fi totală. „Eclipsa este totală pe o fâşie lată de aproximativ 500 de km şi aproape având polul nord în centrul formei respective. Eclipsa totală începe  undeva între Groenlanda şi Islanda. Umbra Lunii se deplasează  relativ repede, viteza de deplasare a umbrei pe suprafaţa terestră este  de aproximativ 5.500 de km/h. Practic, zona de totalitate nu este mai lată de 488 de km, de aceea ea este cuprinsă undeva între Islanda şi Groenlanda. Eclipsa totală se termină undeva la Polul Nord”, a conchis cercetătorul clujean, Liviu Mircea.


Liviu Mircea a spus că eclipsa va începe la Cluj de la ora 10:45, iar ultimul contact va fi la ora 13:05. Eclipsa din 11 august 1999 a avut un grad de acoperire de 98% la Cluj şi s-a întunecat în plină zi în jurul orei 13:00.

Monitorul de Cluj va relata fenomenul eclipsei online pe www.monitorulcj.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter