Actualitate

Unde a dispărut Vladimir Putin?

Vladimir Putin nu a apărut în public, iar unele ziare au scris despre posibilele probleme de sănătate pe care le are sau apariţia unui nou membru în familia sa.

Vladimir Putin ar fi tatăl unei fetiţe născute de către Alina Kabaeva într-o clinică din cantonul elveţian Ticino, scrie presa elveţiană, relatează cotidianul regional Tribune de la Genève în pagina electronică.

Zvonurile cu privire la faptul că preşedintele rus a devenit tată par să se confirme tot mai mult, scrie ziarul, care citează publicaţia locală Corriere del Ticino, potrivit căreia partenera liderului rus Alina Kabaeva ar fi născut o fetiţă la clinica Sant'Anna, în cantonul Ticino, potrivit tabloidului Blick, care a lansat informaţia vineri, relatează Mediafax.


Potrivit postului de televiziune RSI din Ticino, cuplul ar fi rezervat două camere la spital. Una pentru Alina, cealaltă pentru gărzile de corp.

Micuţa ar fi fost născută săptămâna trecută, imediat după sosirea cuplului, scrie Ticinonews, care adaugă că Putin ar fi prieten cu un medic ginecolog de la clinică.


Presa rusă se întreba unde se afla Putin, care a apărut ultima dată în public pe 5 martie, când l-a primit pe premierul italian Matteo Renzi, venit să obţină ajutorul Moscovei în dosarul libian.

Kremlinul a dezminţit categoric, vineri, zvonurile preluate de presa europeană despre naşterea unui copi al preşedintelui rus. „Informaţiile despre naşterea unui bebeluş al cărui tată este Vladimir Putin sunt false”, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului. „Am de gând să mă adresez persoanelor cu bani să organizeze un concurs pentru cea mai bună farsă jurnalistică”, a declarat Peskov ironic pentru versiunea rusă a revistei Forbes.


Clinica Sant'Anna se bucură de o bună reputaţie în domeniul obstetricii, iar multe rusoaice au apelat deja la servicile sale. Pagina de internet a centrului medical are şi o versiune în limba rusă.

Centrul medical are avantajul de a fi departe de Moscova şi de presa rusă, în condiţiile în care relaţia lui Vladimir Putin cu Alina Kabaeva, neconfirmată oficial niciodată, este considerată o afacere de stat la Kremlin, comentează Tribune de Geneve. Cei doi ar avea deja doi copii împreună, un băiat, născut în 2009, şi o fiică, născută în 2012, susţine publicaţia elveţiană.


Subiectul este unul foarte sensibil în Rusia. Un tabloid care a speculat, în 2008, pe marginea unui presupus mariaj al liderului rus cu fosta gimnastă şi-a suspendat apariţia timp de trei luni, înainte de a se închide definitiv.

Vladimir Putin a divorţat oficial de soţia sa Ludmila la începutul lui 2014, după 31 de ani de căsnicie. Cei doi au impreună două fiice, Maria Putina, născută pe 28 april 1985 în Leningrad (actualul Sankt Petersburg, n.r.),în Uniunea Sovietică, şi Ecaterina Putina, născută pe 31 august 1986, în Dresda, Republica Democrată Germană. 


Televiziunea publică rusă a difuzat imagini cu preşedintele Vladimir Putin la o întâlnire la Kremlin despre care susţine că a avut loc vineri, pe fondul speculaţiilor alimentate de absenţa de aproape o săptămână pe scena publică a liderului rus.

Televiziunea publică Rossia-24 a difuzat o înregistrare video de la o întâlnire a lui Putin cu preşedintele Curţii Supreme Viaceslav Lebedev. Site-ul de Internet al Kremlinului afirmă că întâlnirea a avut loc vineri.

Putin, în vârstă de 62 de ani, nu a mai fost văzut în public din 5 martie şi şi-a amânat o vizită în Kazahstan planificată pentru 12-13 martie, alimentând speculaţiile că ar fi bolnav.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat că preşedintele ar fi bolnav. El a declarat joi că acesta este într-o stare de sănătate „perfectă”.

Preşedinţia rusă a anunţat vineri că Vladimir Putin se va întâlni, luni, la Sankt Petersburg cu preşedintele Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev.

Kremlinul a anunţat miercuri că Putin şi-a amânat o vizită pe care urma să o efectueze în Kazahstan, informaţia declanşând un val de zvonuri în mediile online. Unele sugerează că liderul rus ar fi grav bolnav, altele că doar ar plănui debarcarea unei figuri importante din Guvern.

Serviciul de presă al Kremlinului a difuzat miercuri o fotografie cu o întâlnire între Putin şi guvernatorul regional al Kareliei. Agenţiile locale au relatat despre întâlnire la 5 martie, în timp ce agenţia RBC a citat o sursă anonimă din cadrul biroului guvernatorului care susţine că întâlnirea a avut loc de fapt la 4 martie.

Potrivit Euronews, The Interpreter a publicat traducerea unui e-mail trimis Russkii Monitor şi care ar fi semnat de un „oficial de la Spitalul Clinic Central al Departamentului pentru Afaceri Prezidenţiale din Moscova, sub acoperirea anonimatului”. Oficialul susţine că „printre pacienţii acestui spital de elită din Moscova, unde sunt internaţi lideri ai Federaţiei Ruse, există zvonuri că Vladimir Putin a fost diagnosticat în urmă cu câteva zile cu un accident vascular ischemic”.

Redacţia cotidianului precizează însă că nu poate confirma sau infirma această informaţie, dar subliniază că preşedintele nu a mai fost văzut în public de săptămâna trecută. „Observatorii remarcă faptul că de când Putin a preluat puterea, nu s-a întâmplat niciodată ceva de genul acesta”, adaugă cotidianul.

În octombrie, New York Post a publicat zvonuri potrivit cărora preşedintele rus ar fi bolnav de cancer pancreatic.

abonare newsletter